Les noen av Andreas Wahls (VitenWahl) refleksjoner omkring paradokset plastemballasje.
Denne uken publiserte Grønt Punkt Norge saken om forskningsprosjektet FuturePack som vil utvikle en mer miljøvennlig plastemballasje. Samtidig irriterer Otto Jespersen seg over emballasjen som er umulig å åpne i TV2-programmet ‘Otto har fått nok’. Er virkelig denne emballasjen nødvendig?
En som har uttalt seg om sin egen prosess, fra å være en av de som kun irriterte seg over emballasjen, til å se noen av de praktiske elementene tilknyttet den, er Andreas Wahl (VitenWahl). I begynnelsen av september delte han en artikkel fra Forskningsdagene som illustrerte at ost i skiver er mer miljøvennlig fordi det da kastes mindre mat. Wahl har fått en mer positiv innstilling til plastemballasje, men ikke uten et nyansert blikk.
-Dette med emballasje og resirkulering er ikke mitt fagfelt, men jeg liker å få mine egne oppfatninger utfordret. Dermed var det også gøy at Forskningsdagene utfordret den intuitive oppfatningen om at det kun finnes masse og unødvendig emballasje. Når det gjelder nettopp skivet ost, er jeg med på logikken i at folk kanskje kaster mer mat når de kjøper hel ost, og én mulighet for å unngå dette er skivet. Men det finnes også en annen mulighet - nemlig at man spiser hele osten. Jeg digger ost og spiser den alltid opp, så for meg vil nok aldri skivet ost gjelde. For tiden leser jeg også ‘Kunsten å kaste mindre mat’ som blant annet forteller hva jeg kan gjøre med poteter som blir til overs og hva jeg må passe på. Den gir deg informasjon om detaljer rundt egenskapene til de forskjellige matgruppene, noe som bidrar til mindre kasting av mat
Kunnskap skaper nyanser
Wahl legger også trykk på hva man kan gjøre med den kunnskapen man tilegner seg og hvordan vi kan bruke ny viten i vår egen hverdag.
-Jeg blir fortsatt provosert over plastemballasje, samtidig som det er viktig å forstå at maten holder lenger med emballasjen, noe som igjen er bra for miljøet. Jeg har for eksempel vært lettere irritert over at paprika ble pakket separert, men på denne måten holder paprikaen lenger og kan transporteres langsommere og med mindre miljøavtrykk. Jeg er en fyr som verdsetter at jo mer kunnskap vi har og jo mer vi vet, jo bedre avgjørelser kan vi ta i hverdagen. Det er kunnskap og viten som følger med meg inn i dagligvarebutikkene. Emballasjen er ikke bare et onde – den kan faktisk gjøre produktet mer miljøvennlig.
Reflekter gjerne, men unngå ‘skammen’
Til tross for kunnskap kan man som forbruker noen gang føle en oppgitthet som kan lokke frem skammen over de forskjellige avgjørelsene vi gjør i sammenheng med miljøet. For Wahl er det snakk om prioriteringer og å ikke la seg tynge av at man alltid skal måtte ta de beste avgjørelsene.
-Mine refleksjoner når jeg går i grønnsaksdisken har blitt mer interessante fordi jeg har mer informasjon. Det er interessant å diskutere med både seg selv og med andre. Særlig saker som gjelder større avgjørelser der for eksempel en produsent gjør endringer som har en liten kostnad for fra deres side, men store innvirkninger på miljøet, gir meg kick. For eksempel at produsenter har gått over fra plast til papir i q-tipsene sine. De store systemendringene er vel så viktige som de små vi tar på individnivå. Jeg liker begge deler.
-Når det er sagt, skal man ikke alltid måtte ta ‘det beste valget’ i alt og gå og skamme seg over de valgene man tar. Folk kan ikke ha oversikt eller informasjon om absolutt alt, men det å stille spørsmål og reflektere over ting, det har jeg stor tro på.
Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.