Denne uken ble det kjent at Norsirk (med datterselskap Emballasjegjenvinning) ikke opererer retursystem for emballasje innenfor det reglementet som tilfredsstiller at deres medlemmer kan bruke Grønt Punkt®-merket.
For å bruke Grønt Punkt® på emballasje må en bedrift være medlem hos et retursystem som tar ansvar. Kortfattet er Grønt Punkt et internasjonalt varemerke. Merket er bevis på at en bedrift tar ansvar og betaler for at den emballasjen de sender ut på markedet blir forsvarlig samlet inn og gjenvunnet. Returselskap som ønsker godkjenning for at deres medlemmer kan bruke Grønt Punkt-merket må oppfylle kriterier for innsamling og gjenvinning av den brukte emballasjen i tråd med merkereglementet. Dette reglementet er aktørene innforstått med og har godkjent å etterfølge. Merkereglementet regulerer blant annet at retursystemet må ta ansvar for at emballasjen blir samlet inn og gjenvunnet over hele landet og gjennom hele året.
En uavhengig faginstans (Hjellnes Consult) reviderer retursystemene og sikrer at det bidraget som blir betalt inn av næringslivet faktisk blir brukt til å sikre innsamling og gjenvinning. I revisjon viser det seg nå at slik ikke er tilfelle for vår konkurrent, Norsirk (med datterselskap Emballasjegjenvinning). De oppfyller ikke kravene i merkereglementet og deres kunder kan derfor ikke lenger bruke Grønt Punkt-merket på emballasjen. Følgende melding kom fra Hjellnes Consult:
"Vi har vurdert om Emballasjegjenvinning overholder Merkereglementet etter merkereglementet 2 f) og 2 c).Vår konklusjon er at den løpende tilfredstillelsen av Merkereglementet for Emballasjegjenvinning ikke er tilfredsstilt. Emballasjegjenvinning ble informert om dette i e-post for kort tid siden."
Merkereglement 2c og f omhandler innsamling i alle regioner i Norge og at returselskapet evner å dokumentere innsamlingen.
Samtidig har Norsirk mottatt varsel om tvangsmulkt fra Miljødirektoratet idet de heller ikke oppfyller kravet til innsamlede mengder EE-avfall på vegne av sine medlemmer. Slik vi forstår saken har Returselskapet Norsirk over år opparbeidet seg en underinnsamling på over 26000 tonn EE-avfall. Det tilsvarer over 50 prosent av mengden de samler inn på et år. Sagt med andre ord tar de betalt for en tjeneste ved å kreve gebyr fra sine medlemmer, men de tar ikke kostnaden ved å samle inn sin andel i den andre enden. Bedriftene betaler således for en tjeneste som bare delvis blir utført.
Vi er bekymret for at Norsirk (Emballasjegjenvinning) i disse siste dagene før mulighet for utmelding pr. 1.1.2018 lukkes (før 30. juni) vil prøve å verve medlemmer i Grønt Punkt Norge med ufine metoder. Vær derfor på vakt både mht. brev med negativ aksept og uklare samtaler.
Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.