Kan et forpliktende trepartssamarbeid mellom stat, kommuner og industri gi mer bærekraftig emballasje? I Nederland mener man det.
Det sies stadig oftere at norsk økonomi er rammet av den hollandske syke. Men kan vi lære noe av nederlenderne når det kommer til utvikling av mer bærekraftig emballasje?
– Hos oss har næringslivet alliert seg med departementet og kommunene. Sammen har de laget et omfattende avtaleverk for å øke resirkuleringsgraden og gjøre emballasjen mer bærekraftig, sa Hester Klein Lankhorst under Grønt Punkt Dagen 2016 i Oslo.
Felles innovasjonssamarbeid
Instituttet hun leder, Netherlands Institute for Sustainable Packaging, ble stiftet av de tre partene i 2013.
– Dette representerte en helt ny måte å jobbe på. Vi trakk inn universitetsmiljøer og forskningsinstitutter og har etablert et felles innovasjonssamarbeid som omfatter hele emballasjeindustrien i Nederland, sier Lankhorst.
I skrivende stund har instituttet bidratt til at 75 prosent av industrien nå har inngått sektorplaner for reduksjon, gjenbruk, resirkulering og fornying av materialer. Frem mot 2018 forventer Lankhorst en rekke effekter, blant annet at vekten på glass- og metallemballasje går ned, at papp og papir blir mer resirkulerbart, at det kommer flere bruksområder for resirkulert plast og at aluminiumsbruken reduseres kraftig, for å nevne noen eksempler.
(Av Henning Poulsen, Pressenytt)
Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.