10. mai vedtok FN de nye endringene i Baselkonvensjonen. De nye endringene trer i kraft fra 1. januar 2021.
Baselkonvensjonen er en miljøkonvensjon under FNs miljøprogram (UNEP), som omfatter grensekryssende transport og eksport av farlig avfall over landegrenser. Norge forpliktet seg til konvensjonen i 1990 og i dag er det over 180 land som følger regelverket.
I 2018 foreslo Norge at også plast ble strengere regulert under konvensjonen. Hovedmålet med forslaget var å øke kontrollen med avfall, som kan være vanskelig å gjenvinne i u-land, eller som generer store mengder restavfall som ikke lar seg gjenvinne.
Forslaget gikk hovedsakelig ut på at alt blandet plastavfall må behandles som “other waste” og bli notifikasjonspliktig under Baselkonvensjonen, men at rene eller rensorterte plastfraksjoner som kan gå rett til materialgjenvinning, fremdeles skulle være unntatt notifisering.
De endelige vedtakene offentliggjøres ikke før de er oversatt til flere språk og endelig vurdert juridisk. Men hovedlinjene er:
De nye endringene trer i kraft 1. januar 2021.
Endringene som Norges miljømyndigheter har foreslått og fått gjennomslag for, betyr i praksis at landene som har skrevet under på konvensjonen forplikter seg til å behandle plastavfall slik som vi har gjort det med plast fra Norge i flere år.
Det er også viktig å merke seg at EU og OECD kan gjøre bilaterale/regionale avtaler som avviker fra bestemmelsene i Baselkonvensjonen. Ettersom de nye vedtakene i stor grad er i tråd med slik konvensjonen allerede praktiseres, kan det bety at EU og OECD blir enige om en avtale om å opprettholde dagens praksis. Det vil i tilfelle bety at det ikke blir noen nevneverdige endringer for land i EU/OECD.
Notifikasjon
En notifikasjon innebærer at avsenderen av avfallet må ha få godkjennelse fra mottakerlandets myndigheter på at import av farlig avfall kan skje. Denne godkjennelse må være på plass før selve transporten kan settes i gang.
Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.