Norges forslag til endring av hva som er meldepliktig avfall, blir endelig vurdert i mai 2019.
Baselkonvensjonen er en miljøkonvensjon under FNs miljøprogram (UNEP), som omfatter forsendelser av avfall og farlig avfall over landegrenser. Norge forpliktet seg til konvensjonen i 1990 og i dag er det 174 land som følger det grensekryssende regelverket.
Tidligere i år foreslo Norge at også plast ble strengere regulert under konvensjonen. Bakgrunnen er bekymringen rundt og Norges rolle i kampen mot forsøpling i havet, og behovet for å kontrollere at plastavfall ikke dumpes i fattige land.
Det opprinnelige forslaget ble kraftig kritisert av avfallsbransjen i Europa og USA, fordi det innebar at all plast som krysset grensen var meldepliktig.
Forslaget har derfor blitt justert.
I etterkant av det nye forslaget har det vært uklarheter knyttet til definisjonen av hva som ikke skal være meldepliktig (grønn plast).
Norge har derfor foreslått følgende:
Grønn plast:
Meldepliktig:
– Vi foreslår at grønt avfall må kunne gjenvinnes og derfor ikke ha en forurensing som hindrer dette. I tillegg må avfallet være forberedt for materialgjenvinning, sier seniorrådgiver Christoffer Back Vestli i Miljødirektoratet.
Han legger til at i praksis betyr dette at rene plastfraksjoner kan sendes grønnlistet, mens blandede og forurensede fraksjoner er meldepliktige.
– Presiseringen innebærer at det trolig blir færre konsekvenser enn vi opprinnelig trodde, men det gjenstår å se hva som blir lagt i forurensing og om det settes grenser som kan gjøre eksporten utfordrende, sier Svein Erik Rødvik, leder for innsamling og gjenvinning i Grønt Punkt Norge.
Etter forhandlinger ble Norges forslag anbefalt av et arbeidsmøte i september og i mai 2019 vil et revidert forslag vurderes av konvensjonens 14. partsmøte.
– Hvis forslaget godtas, vil det trolig gå fort før endringene i konvensjonen blir implementert, sier Back Vestli.
Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.