Det har kommet en del spørsmål i etterkant av etableringen av returselskaået Treretur AS. Her har vi samlet noen generelle spørsmål og svar.
Hvem har plikt til å rapportere treemballasje til Grønt Punkt Norge? Dersom vi ikke importerer emballasje, men mottar produkter fraktet på diverse tremateriale fra hele verden, faller dette innenfor?
Svar: De som skal rapportere er de som importerer treemballasje og de som produserer treemballasje i Norge. Import av treemballasje omfatter import av tom og fylt emballasje, altså også paller med varer. Vi kan beregne importert tremballasje for enkeltmedlemmer basert på deres importdata.
Antall paller står vel ikke på noen importseddel, så hvordan skal dette estimeres?
Svar: Antall paller og annen treemballasje kan beregnes som en andel av importvekten. Fra april 2022, vil deres importdata (det som er tolldeklarert) leveres til Grønt Punkt Norge fra SSB, basert på samtykket dere har gitt som en del av medlemsavtalen med oss. Vi får da deres data per tolltariffnummer månedlig fra SSB. Da kan vi gjøre beregningen av hvor mye treemballasje dere importerer, basert på generelle faktorer for emballasje per importvekt. Dersom dere finner ut at de generelle faktorene ikke gir et riktig bilde av deres import – for eksempel fordi dere vet at varer på bestemte tolltariffer ikke kommer på pall – kan vi tilpasse emballasjefaktorene til deres import. Da trenger vi et datagrunnlag/dokumentasjon for beregning av deres faktorer, for å dokumentere riktig rapportering til Miljødirektoratet. Da må dere ta et representativt utvalg av det dere importerer per tolltariffkode og finne ut hvor mye av vekten pall og annen treemballasje utgjør. Dermed har dere en emballasjefaktor som kan brukes til å beregne mengden treemballasje som importeres med varene. Finner dere antall paller, kan dere regne om til vekt ved hjelp av våre standardfaktorer. Dere kan også gjøre beregningen selv og rapportere resultatet til oss.
Hvis vi inngår avtale om beregning ved hjelp av importdata som Grønt Punkt Norge innhenter, trenger vi da ikke tenke mer på det?
Svar: Beregningen vi gjør er bare en tjeneste. Det er viktig at dere har eierskap til mengdene som blir rapportert, fordi det er dere som etter forskriften er ansvarlige for at tallene som rapporteres er riktige. Dere må se på rapporten når dere varsles om at den er klar, og sjekke at det som er beregnet stemmer. Det er viktig at mengdene er så riktige som mulig, slik dere betaler riktig vederlag og rapporteringen av gjenvinningsgrad blir riktig.
Vi importerer varer fra utlandet og har i dag ingen avtale med Grønt Punkt Norge om automatisk beregning av emballasjen på importerte varer. Vi rapporterer emballasjen selv. Er det mulig å inngå en avtale med dere om beregning basert på importdata kun for rapportering til Treretur?
Svar: Ja. Fra april 2022 vil deres importdata leveres til oss fra SSB, basert på samtykket dere har gitt som en del av medlemsavtalen med oss. Dersom importdataene deres viser at dere sannsynligvis importerer treemballasje, vil dere automatisk få lagt til en egen avtale om beregning av treemballasje basert på importdata gjeldende fra 1. april 2022. Dersom dere i stedet ønsker å rapportere treemballasje som en del av den vanlige rapporteringen deres, gir dere oss beskjed om dette, så endrer vi avtalen.
Gjelder medlemsplikten bare hvis man importerer over 1000 kg treemballasje i året.
Svar: Medlemsplikten gjelder dersom man produserer eller importerer mer enn 1000 kg treemballasje per år. Det er altså snakk om emballasjevekten, ikke importvekten.
§ 7-5.Plikt til medlemskap i returselskap
Produsent som tilfører markedet minst 1 000 kg av en emballasjetype per år skal finansiere innsamling, sortering, materialgjenvinning og annen behandling av brukt emballasje og emballasjeavfall gjennom medlemskap i et returselskap som er godkjent av Miljødirektoratet, jf. § 7-14.
Skal vi rapportere treemballasje kjøpt i Norge?
Svar: Nei, det som skal rapporteres er emballasje importert til Norge eller produsert i Norge. Sistnevnte rapporteres direkte av produsent. Rapporteringsansvaret for emballasje produsert i Norge er lagt på produsentene, fordi å unngå dobbelttelling av emballasje som ombrukes.
Er Treretur en konkurrent til NLP som vi bruker på EUR-pall?
Svar: Nei, Treretur er et returselskap som skal rapportere gjenvinningsresultater til Miljødirektoratet. NLP rapporterer til Grønt Punkt Norge som drifter Treretur AS.
Hvilke data mottar dere fra SSB?
Svar: Vi mottar månedlig data på alt som er tolldeklarert. Dataene inneholder bruttovekt per tolltariffkode. Vi kan derfor beregne mengde treemballasje med emballasjefaktorer som er spesifikke for hver tolltariffkode.
Skal vi trekke fra emballasje som gjenbrukes i rapporteringen, f.eks. engangspaller vi gir bort til gjenbruk?
Svar: Nei, all treemballasje som importeres til eller produseres i Norge skal rapporteres. Også emballasje som gjenbrukes blir til slutt til avfall og skal med i regnestykket.
Vi eksporterer også treemballasje. Skal det rapporteres?
Svar: Nei, eksport av treemballasje skal ikke rapporteres. Den enkelte bedrifts eksport brukes ikke i beregningen av vederlaget. Årsaken er at materialstrømmen for treemballasje er kompleks. Flere typer treemballasje kan gjenbrukes flere ganger av flere ledd før den eksporteres. Dersom vi skulle trukket fra eksport i vederlagsberegningen måtte vi også hatt en refusjonsordning for de som bare eksporterer. For å redusere den administrative byrden for medlemmer og Grønt Punkt Norge, bruker vi i stedet en gjennomsnittlig eksportandel per kategori når vi beregner vederlaget på importert/produsert emballasje.
Hva skal vi rapportere, hvis eksport er større enn import?
Svar: Dere skal rapportere all import og kun det. Dere betaler for det som er importert og vederlag vil være fratrukket en gjennomsnittlig eksportandel som er spesifikk for hver emballasjekategori.
Er det slik at ombrukspaller (europaller) ikke er vederlagspliktig?
Svar: Foreløpig er det 0 kr i vederlagssats på Europaller. Det kan komme til å endre seg når vi får mer kunnskap om kostnadene og materialstrømmene.
Hvordan beregner dere import som skjer med container på trailer over grensen?
Svar: Vi beregner mengden treemballasje basert på importvekten per tolltariffkode. Vi har et sett med emballasjefaktorer per tolltariff for ulike typer treemballasje. Dersom faktorene vi har ikke er representative for deres import, kan vil bruke tilpassede faktorer i stedet. Det vi trenger da er et datagrunnlag/dokumentasjon for beregning av deres faktorer, for å dokumentere riktig rapportering til Miljødirektoratet.
Hvordan vil dette påvirke hver enkelt bedrift? Vil vi måtte gjøre noe annerledes?
Svar: Fra april 2022 vil deres importdata leveres til oss fra SSB, basert på samtykket dere har gitt som en del av medlemsavtalen med oss. Dersom importdataene deres viser at dere sannsynligvis importerer treemballasje, vil dere automatisk få lagt til en egen avtale om beregning av treemballasje basert på importdata, gjeldende fra 1. april 2022. Dersom dere i stedet ønsker å rapportere treemballasje som en del av den vanlige rapporteringen deres, gir dere oss beskjed om dette, så endrer vi avtalen. Merk at beregningen vi gjør bare er en tjeneste. Det viktig at dere har eierskap til mengdene som blir rapportert, fordi det er dere som etter forskriften er ansvarlige for at tallene som rapporteres er riktige. Dersom dere har avtale om bruk av importdata, må dere se på rapporten når dere varsles om at den er klar, og sjekke at det som er beregnet stemmer. Det er viktig at mengdene er så riktige som mulig, slik dere betaler riktig vederlag og rapporteringen av gjenvinningsgrad blir riktig.
Hvis vi som importør selger til et selskap som så eksporterer pallen, hva skjer da?
Svar: Dere skal rapportere det dere har importert. Når dere betaler for det som er importert vil vederlag være fratrukket en gjennomsnittlig eksportandel som er spesifikk for hver emballasjekategori.
Hvordan skiller man på ombrukspaller og engangspaller (med samme dimensjoner) ved import?
Svar: Ombrukspallene skal være merket med EUR, CHEP eller LPR, mens engangspallene er umerket eller merket med EPAL.
Er det slik at vi som produsent av treemballasje skal rapportere på absolutte tall på importert trevirke og ikke hvor mye vi faktisk setter på markedet (solgt levert til kunder)?
Svar: Nei, det som skal rapporteres er mengden treemballasje som settes på markedet, fordi det er den mengden vi må regne med blir avfall i løpet av samme år.
Pallekarmer er som regel et ombruksprodukt. Hvorfor er det ikke en egen kategori for denne?
Svar: Vi starter med å dele treemballasjen i 5 kategorier, når vi får mer kunnskap om mengder og omfang av ombruk vil vi vurdere om det er hensiktsmessig å dele i flere kategorier. Flere kategorier kan gjøre det mer uoversiktlig og arbeidskrevende å rapportere, derfor må vi avveie fordeler mot ulemper.
Hvis jeg er en svensk produsent som leverer til en kunde i Norge, er det jeg som skal rapportere?
Svar: Hvis det er du som står som importør av varen i Norge, så er det du som skal rapportere. Dersom det er kunden som er importør er det de som skal rapportere.
Som vareimportør må vi vel selv rapportere hvor mange EUR-paller og hvor mange engangspaller vi har importert i en periode, da dette neppe fremkommer i importdataene dere får fra SSB?
Svar: Vi beregner mengden treemballasje basert på importvekten per tolltariffkode. Vi har et sett med emballasjefaktorer per tolltariff for ulike typer treemballasje. Dersom faktorene vi har ikke er representative for deres import, kan vil bruke tilpassede faktorer i stedet. Det vi trenger da er et datagrunnlag/dokumentasjon for beregning av deres faktorer, for å dokumentere riktig rapportering til Miljødirektoratet. Det samme gjelder for øvrig for annen emballasje som rapporteres under avtale om bruk av importdata.
Vi har ikke kunnet benytte oss av samtykke og automatisk beregning basert på importdata, siden vi håndterer avgiftsbelagt drikkevare og importerer tomemballasje. Vil dette endres seg med Treretur?
Svar: Fra april 2022 vil deres importdata leveres til oss fra SSB, basert på samtykket dere har gitt som en del av medlemsavtalen med oss. Dersom importdataene deres viser at dere sannsynligvis importerer treemballasje, vil dere automatisk få lagt til en egen avtale om beregning av treemballasje basert på importdata, gjeldende fra 1. april 2022. Dersom dere i stedet ønsker å rapportere treemballasje som en del av den vanlige rapporteringen deres, gir dere oss beskjed om dette, så endrer vi avtalen. Merk: Vi kan også beregne importert tomemballasje ved hjelp av importmodellen, men da må dere beregne faktorer for mengde emballasje per importvekt som er representative for deres import.
Finnes det en oversikt vi kan få på tolltariffen?
Svar: Gyldige tolltariffkoder finner dere på Tolltariffen.
Er det vekt eller kroneverdi av import som emballasjen beregnes på?
Svar: Vi beregner emballasjevekten basert på bruttoimportvekt. Vi må gjøre en antagelse om at denne vekten ikke inkluderer pallen.
Hvilke fire varenummer i tolltariffen brukes til tom treemballasje?
44151000: Kasser, esker, sprinkelkasser, dunker og liknende emballasje; kabeltromler
44152000: Lastepaller, kassepaller og andre paller av tre; pallekarmer
44160010: Fat, tønner, kar, baljer og annet bøkkerarbeid samt deler dertil av tre, herunder tønnestaver - av eik (Quercus spp.)
44160090: Fat, tønner, kar, baljer og annet bøkkerarbeid samt deler dertil av tre, herunder tønnestaver - ellers
Vi er emballasjeprodusenter og har dataene våre i kubikk. Hvordan skal vi komme frem til kg, når vi skal rapportere?
Svar: Dere skal bruke standard omregningsfaktorer for gran, furu bjørk og osp som vi vil publisere.
Samarbeider dere med RS Trommelservice?
Svar: Ja, vi samarbeider med Trommelservice. De har rapporteringsavtale med oss.
Hvorfor er paller og kabeltromler definert som emballasje?
Svar: Dette er en definisjon EU har utarbeidet som vi må følge.
Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.