Én av fem bedrifter i Norge dropper å betale for gjenvinning av emballasje. Mandal Veveri tar imidlertid miljøansvar på alvor. – Vi ønsker ikke å være gratispassasjer. For oss er det selvsagt å bidra i miljødugnaden, sier daglig leder Kenneth Langseth.
Tenker grønt: – Vi er opptatt av å få til en fornuftig gjenvinning av alle råvarer. Medlemskapet i Grønt Punkt er en fin måte å ta vare på disse ressursene, sier Kenneth Langseth i Mandal Veveri.
Én av fem bedrifter i Norge dropper å betale for gjenvinning av emballasje. Mandal Veveri tar imidlertid miljøansvar på alvor. – Vi ønsker ikke å være gratispassasjer. For oss er det selvsagt å bidra i miljødugnaden, sier daglig leder Kenneth Langseth.
Kildesortering, innsamling, og gjenvinning er en viktig del av kampen for miljøet. Likevel er det i dag flere av dem som importerer og produserer varer som ikke betaler for gjenvinning av emballasjen. Hver femte bedrift på landsbasis er per i dag ikke med i Grønt Punkts returordning for emballasje. Kenneth Langseth, daglig leder i Mandal Veveri, mener det er egoistisk å stå utenfor gjenvinningsordningen.
– Som medlem i Grønt Punkt deltar vi i en nasjonal ordning for innsamling og gjenvinning av brukt emballasje. Bedrifter må ikke gjøre seg til gratispassasjerer, men ta sin del av miljøansvaret, oppfordrer Langseth.
Bedrifter som velger å stå utenfor ordningen, er ikke med på å ta sin del av miljøansvaret, men sender regningen videre til andre. I verste fall kan dette føre til at returordningen faller bort, eller at vi får dyrere, statlige ordninger som ikke er øremerket formålet.
Krav fra det offentlige
I 1995 vedtok Stortinget at næringslivet selv skal organisere returordninger for gjenvinning av brukt emballasje. Grønt Punkt er næringslivets redskap for å sikre finansieringen av disse returordningene. Fornyings- og administrasjonsdepartementet besluttet i 2009 at offentlige virksomheter skal kreve at deres leverandører er medlem i en returordning for brukt emballasje. Dette gjør det også vanskeligere for bedrifter å stå utenfor den felles miljødugnaden.
I Vest-Agder er 141 bedrifter medlem av ordningen per dags dato.
– Mandal Veveri jobber aktivt for miljøet. Vi både kildesorterer og energiøkonomiserer. Dessuten setter vi krav til våre leverandører at de kan vise til aktivt miljøarbeid blant annet gjennom Grønt Punkt-merking, ISO-sertifisering og andre miljømerkinger, forteller Langseth.
Sniker seg unna
I 2012 sørget bedrifter som var medlem av Grønt Punkt for en reduksjon i CO2-utslipp på 400 000 tonn.
– Våre medlemmer gjør i dag en fantastisk innsats for miljøet og samfunnet. Det er viktig at all emballasje samles inn, sorteres, og blir gjenvunnet, samtidig som det bør være en rettferdig fordeling av gjenvinningskostnadene. Dessverre er det slik at noen virksomheter står utenfor ordningen og dermed gjør seg til gratispassasjerer, forklarer Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge.
(Av Maren Bleskestad, Pressenytt)
Dette betyr medlemskap i Grønt Punkt Norge:
Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.