Ved å ha avtale med Plastretur om «blandet plastemballasje til gjenvinning», kan innsamlere tilby full utsorteringsgrad til sine kunder.
I 2022 fikk alle næringsinnsamlere med Plastretur-avtale muligheten til å levere blandet plastemballasje til sortering og gjenvinning. Det førte til at rundt 4.000 tonn av denne fraksjonen i fjor ble materialgjenvunnet.
– Det er totalt 66 aktører som har avtale om dette i dag, og stadig flere bruker tilbudet, sier Are Magnus Adolfsen som er prosjektleder næringsliv i Plastretur.
Ifølge Plastretur sine beregninger ligger det et potensiale på rundt 10.000 tonn blandet plastemballasje, som kan sendes til materialgjenvinning hvert år.
– Dette er plast som tidligere har gått til forbrenning. Skal vi nå kravene om materialgjenvinning i tiden som kommer, er vi helt avhengig av å få denne fraksjonen innsamlet og gjenvunnet, sier Adolfsen.
Han påpeker også at det kan være god økonomi i dette for innsamlere.
– Ved å benytte seg av tilbudet vårt unngår de restavfallskostnad og prisen på transport til forbrenning. I tillegg er det et godt salgsargument overfor kunder, sier prosjektlederen.
– På hvilken måte?
– Denne fraksjonen har tradisjonelt blitt sendt rett til forbrenning. Nå kan innsamlere heller garantere at alt de samler inn fra kunden faktisk blir sendt til gjenvinning. Hvis de har sortering og innsamling av alle de andre standard-fraksjonene, betyr det at de kan garantere 100 prosent utsorteringsgrad til gjenvinning, sier Adolfsen.
Plastretur har avtale med UAB Retroplast i Litauen som mottar den blandede plastemballasjen. Plukkanalyser viser at rundt 85 prosent av fraksjonen inneholder emballasje. Andelen som ikke er emballasje er stort sett andre plastprodukter, men også noe avfall som ikke er plast.
– Målet er å ha så høy emballasjeandel som mulig. At det faktisk er emballasje som samles inn er en forutsetning for at vi skal kunne tilby denne avtalen, sier Adolfsen.
Slik er avtalen:
Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.