Plastretur har inngått avtale med Stena Recycling. De vil motta hovedandelen av den norske gjenvinningsstasjonsplasten i 2024.
Returselskapet Plastretur har inngått avtale med den svenske gjenvinneren Stena Recycling i Bredaryd. Fra januar 2024 vil de sortere og materialgjenvinne blandet plast fra gjenvinningsstasjoner i Norge. Stena Recycling kjøpte opp Swerec AB i 2022.
Dermed flytter returselskapet det meste av gjenvinningen av denne fraksjonen fra Litauen til Sverige. I 2022 ble det til sammen sendt 4.272 tonn gjenvinningsstasjonsplast til gjenvinning gjennom Plastretur-systemet. Av dette var i gjennomsnitt 44 prosent plastemballasje og 56 prosent andre plastprodukter og avfall.
– Vi er glade for samarbeidet med Stena Recycling. De har fått på plass et nytt og moderne anlegg, hvor de blant annet har gjort store investeringer og oppgraderinger for å kunne satse på gjenvinning av hardplast, sier Kristian Nordby som er prosjektleder kommuner i Plastretur.
Det moderniserte anlegget ligger i Bredaryd i Borås, og satser på blandet plast fra gjenvinningsstasjoner. I dag mottar de lignende avfall fra rundt 20 svenske kommuner. Plasten som går inn i anlegget blir kvernet til «flakes», som sorteres etter ulike plasttyper. Mye av den resirkulerte råvaren brukes av lokal svensk plastindustri og blir til nye produkter.
– Blandet plast fra gjenvinningsstasjoner har tradisjonelt stort sett gått til energiutnyttelse. Vi har i flere år jobbet med å få mer av denne plasten inn i kretsløpet og har derfor tilbudt avtale om gjenvinning av denne fraksjonen i flere år, sier Kristian Nordby.
Endringen i Avfallsforskriften kapittel 10 som pålegger alle norske kommuner å utsortere plastavfall - ikke bare emballasje - som er materialgjenvinnbart, gjør avtalen til Plastretur høyaktuell for flere.
– I dag er det 20 norske kommuner eller IKS som har avtale på gjenvinningsstasjonsplast og vi har plass til mange flere. Skal vi i fellesskap nå de krevende innsamlings- og gjenvinningskravene vi har foran oss, er vi helt nødt til å sende mer plast til gjenvinning og mindre til forbrenning, sier Nordby.
Avtalen fra Plastretur innebærer at returselskapet og kommunen/IKS’et deler kostnaden, basert på plukkanalyser av hva som er emballasje og ikke-emballasje. I 2022 utgjorde emballasjeandelen i snitt 44 prosent.
Plastretur dekker kostnadene for emballasjeandelen og gir i tillegg 500 kroner i støtte per tonn emballasje. Transport og gate-fee inn på anlegget deles også basert på emballasjeandelen.
Har du ytterligere spørsmål om avtalen? Ta kontakt med Kristian Nordby.
Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.