44.755 tonn ulike typer kartongemballasje ble materialgjenvunnet av Norsk Returkartong i 2024. Det er godt innenfor kravet til Miljødirektoratet.
75 prosent av emballasjekartongen og 64 prosent av drikkekartongen Grønt Punkt Norge sine medlemmer satte på markedet i 2024 ble materialgjenvunnet til ny resirkulert fiber. Kravet i avfallsforskriften er 60 prosent.
I 2024 ble det satt 49.649 tonn emballasjekartong og drikkekartonger brukt til annet enn drikkevare på det norske markedet av Grønt Punkt Norge sine medlemmer. Av dette ble 37.272 tonn sendt til materialgjenvinning. Det gir en gjenvinningsgrad på 75 prosent.
– Vi er veldig godt fornøyde med at vi år etter år innfrir kravene for emballasjekartong i forskriften, sier administrerende direktør Svein Erik Rødvik i Norsk Returkartong.
All papp, papir, kartong og drikkekartong kildesorteres samlet hos de fleste innbyggere i landet. Mange kommuner velger å sende fiberfraksjonene til sortering der drikkekartongen sorteres ut, mens emballasjekartongen gjenvinnes sammen med bølgepapp og annet papir. For å finne gjenvinningsgraden på emballasjeandelen i den blandede fiberstrømmen gjennomføres plukkanalyser hos kommuner og sorteringsanlegg. Miljødirektoratet krever at gjenvinning av emballasjekartong og drikkekartong brukt til drikkevarer rapporteres separat.
I 2024 ble til sammen 11.664 tonn drikkekartong satt på markedet av Grønt Punkt Norge sine medlemmer. Av dette ble 64 prosent materialgjenvunnet. Det er en økning på fem prosentpoeng fra 2023.
– Gjenvinningsgraden til drikkekartonger har vært stabil over flere år. At vi har en økning i år er veldig positivt, sier Svein Erik Rødvik.
I gjenvinningstallene er det trukket fra plast- og aluminiumsbelegg i mengdene som rapporteres til myndighetene. Det er krav om at dette belegget også skal materialgjenvinnes. For å imøtekomme dette kravet, ønsker Norsk Returkartong at mest mulig drikkekartong og andre plastbelagte kartonger som hakkede tomater skal kildesorteres av innbyggerne i fiberstrømmen for deretter å sorteres ut ved de fire sorteringsanleggene vi har i Norge. Disse kartongene materialgjenvinnes ved Fiskeby sitt anlegg i Sverige. Her har de spesialisert seg på denne typen kartongemballasje, og skal bygge en egen gjenvinningslinje for plast- og metallbelegg.
Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.