3 800 tonn blandet plast ble i 2018 sendt fra norske kommuner/IKS til sortering ved anlegget til Retroplast i Litauen. I mai inviterte Grønt Punkt Norge alle som er interessert i en gjenvinningsstasjonsavtale til å besøke anlegget.
Enkelte testkommuner/IKS har i flere år levert blandet plast fra gjenvinningsstasjoner til materialgjenvinning gjennom Grønt Punkt Norges avsetningskanaler. Tidligere i år fikk samtlige kommuner og IKS tilbud om en lignende innsamlingsordning for blandet plast og EPS.
I den forbindelse ble alle som har vist interesser for avtalen eller allerede har avtale, invitert til sorteringsanlegget til Retroplast i Litauen, som behandler det blandede plastavfallet.
21. mai dro derfor en delegasjon fra Norge til Litauen for å se hvordan plasten blir håndtert.
– Det var en veldig bra tur. Det er viktig for oss å se fabrikken og treffe de ansvarlige for driften. Det gir oss både innsikt i mulighetene for utsortering og krav til materialet inn. For meg ser jeg at det er flere muligheter enn jeg visste om på forhånd, sier fagsjef for renovasjon i Fjellvar Espen Elstad.
FAGTUR: Grønt Punkt Norge inviterte alle som er interessert og allerede har gjenvinningstasjonsavtale til å besøke anlegget til Retroplast for å se på nedstrømsløsningen.
I 2018 ble det levert over 3 800 tonn norsk blandet plast (emballasje og ikke-emballasje) til anlegget til Retroplast, og 78 prosent gikk videre til materialgjenvinning. Det resterende var ikke-gjenvinnbar plast og forurensinger av andre materialer enn plast.
PLUKKANALYSE: Petter Vebenstad Aaby og Kristian Nordby fra Grønt Punkt Norge deltok i plukkanalyse under besøket i Litauen.
Retroplast utfører jevnlige plukkanalyser av plasten fra Norge på oppdrag fra Grønt Punkt Norge. Hensikten er å kartlegge kvaliteten på plasten hver enkelt leverandør sender fra seg, og få en god oversikt over den samlede kvaliteten som leveres fra Norge.
KVERNET: Ferdig vasket og kvernet PP fra hardplast.
Alle norske kommuner/IKS har fått tilbud om gjenvinningsstasjonsavtale. Hensikten er å øke innsamlingen av blandet plastemballasje og EPS, og målet er at 70 prosent av all blandet plast som leveres inn på gjenvinningsstasjoner skal materialgjenvinnes.
For å inngå avtale forutsetter Grønt Punkt Norge at kommunen/IKS har separate innsamlingsenheter for blandet plast og EPS på gjenvinningsstasjonen.
Betingelsene i avtalen er at Grønt Punkt Norge betaler transport og sorteringskostnader for plastemballasjen, mens kommunen/IKS betaler for den resterende andelen.
Denne fordelingen settes på bakgrunn av plukkanalysene som gjennomføres per 100 tonn som kommer fra den enkelte kommune.
For ytterligere detaljer om avtalen, les denne saken eller ta kontakt med Kristian Nordby.
Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.