Mattilsynet gjennomfører høring av endringer i matkontaktforskriften. Endringene er vedtatt i EU, og innholdet er derfor allerede klart.
I september sendte Mattilsynet forslag til endring av forskrift om materialer og gjenstander i kontakt med næringsmidler (matkontaktforskriften) ut på høring. Ettersom endringen allerede er vedtatt i EU og er en forordning, kan ikke innholdet påvirkes og høringen anses som pro forma. Fristen for høringsinnspill er 10. november.
Endringene som foreslås er relevante for flere av Grønt Punkt Norges medlemmer. På grunn av nye risikovurderinger av plastmaterialer og plastgjenstander som er ment å komme i kontakt med mat, tilbakekalles godkjenning av noen stoffer, andre tilføres restriksjoner og enkelte nye godkjennes. I tillegg inneholder endringen regler for en overgangsordning.
Mattilsynets vurdering er at plastmaterialer på det norske markedet hovedsakelig er importert. De mener derfor at gjennomføring av de to forordningene i norsk rett ikke vil medføre administrative, økonomiske eller andre konsekvenser av betydning for virksomheter, myndigheter eller samfunnet.
Det er to forordninger som skal gjennomføres i norsk rett: (EU) 2023/1442 og forordning (EU) 2023/1627. Disse endrer forordning (EU) nr. 10/2011 som setter særlige krav til fremstilling og markedsføring av plastmaterialer og plastgjenstander beregnet for å komme i kontakt med næringsmidler. Det er lagt inn et forbehold om at endringsforslaget klareres og vedtas i EØS-komiteen.
Forordning (EU) 2023/1442 tilbakekaller godkjenningen for noen stoffer i forordning (EU) nr. 10/2011 vedlegg I, endrer restriksjoner for andre stoffer og godkjenner enkelte nye stoffer. Endringene gjøres på bakgrunn av nye risikovurderinger av bestemte stoffer som kan brukes i plastmaterialer, publisert av EUs mattrygghetsorgan (EFSA).
I tillegg etableres det regler og tidsrammer for overgangsordninger. Fullstendig liste over berørte stoffer, respektive restriksjoner og gjeldende tidsramme finner du her.
For gjenvinningsprosessen er det verdt å merke seg at den generelle godkjenningen av «tremel og fibre» fjernes. Det har tidligere ikke blitt tatt hensyn til at tre kan ha ulik kjemisk sammensetning og gjennomgå ulik prosessering, som igjen har betydning for både migrasjon og trygg bruk. Til tross for at bruk av tremel kan bidra til å redusere bruk av jomfruelig plast, så kan det i kombinasjon med plastmateriale ikke gjenvinnes og skape problemer om det kommer inn i gjenvinningsprosessen av plast. Det kan innvilges godkjenning på visse vilkår ved søknad.
For bruk av gjenvunnet materiale er det også nye restriksjoner på bruk av enkelte ftalater basert på nye helsemessige vurderinger. Disse var tidligere godkjent som mykgjørere og tekniske tilsetningsstoffer i plast.
Endringene i forordning (EU) 2023/1627 er begrenset til å gi godkjenning av ett nytt stoff i forordning (EU) nr. 10/2011 vedlegg I. Stoffet bis(2-etylheksyl)sykloheksan-1,4-dikarboksylat («DEHCH») (FCM nr. 1079), godkjennes som tilsetningsstoff, med enkelte restriksjoner.
Flere av stoffene som berøres av endringen har altså relevans for gjenvinningsprosessen. Bruk av tilsetningsstoffer og valg av emballasje er produsents ansvar. Aktører som kan være berørt bør derfor snarest vurdere endringens relevans for egen bruk og eventuell fremstilling av plastmaterialer/gjenstander i næringsmiddeløyemed.
Mattilsynet poengterer at norske virksomheter i praksis vil forholde seg til de samme tidsfristene og overgangsbestemmelsene som framgår av de to forordningene, selv om forordningene foreløpig ikke er tatt inn i EØS-avtaleverket og derfor ikke gjennomført i norsk rett. Det er derfor viktig at norske virksomheter allerede nå innretter seg.
Forordning (EU) 2023/1442 trådte i kraft 1. august 2023, mens (EU) 2023/1627 trådte i kraft 30. august 2023. Begge forordninger er bindende og gjelder umiddelbart i hver medlemsstat, og ifølge kommunikasjonen fra Mattilsynet også i Norge.
For ytterligere detaljer, se høringsbrev og forordningstekst her.
Ved spørsmål eller behov for ytterligere detaljer er Mattilsynets kontakter:
Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.