Økningen i gjenvinningsgraden av kartong fortsetter, med ny rekord i 2022.
Årets myndighetsrapport av emballasje- og drikkekartong viser nok en gang gode gjenvinningstall, som mer enn innfrir kravene i Avfallsforskriften.
I 2022 ble det satt 49.200 tonn emballasjekartong på det norske markedet. Av dette ble 72 prosent materialgjenvunnet. Det er over fire prosentpoeng bedre enn rekordåret som ble rapportert i fjor. Tallene viser at den jevne økningen fra 2018 fortsetter.
Noe av årsaken til at gjenvinningsgraden har økt de siste årene skyldes endringer i selve beregningen av gjenvinningsgrad, ved at man i 2021 fikk bedre tallgrunnlag og forbedret analysemetoden. Stigningen skyldes imidlertid også at mer kartong kildesorteres.
– Årets tall er veldig gode og viser en positiv trend. De aller fleste er allerede flinke til å kildesortere kartongen sin, men det er alltid potensialet for å få sendt enda mer til gjenvinning, sier Svein Erik Rødvik som er administrerende direktør i Norsk Returkartong.
All papp, papir, kartong og drikkekartong samles inn i en felles fiberfraksjon hos de fleste innbyggerne i landet. Mange kommuner velger å sende fiberfraksjonene til sortering der drikkekartongen sorteres ut fra resten av fiberet, mens emballasjekartongen gjenvinnes sammen med bølgepapp og annet papir. Miljødirektoratet krever likevel at gjenvinningen av emballasjekartongen skal rapporteres separat. Derfor beregnes den på bakgrunn av plukkanalyser hos kommuner og sorteringsanlegg. Myndighetskravet til gjenvinning av alle kartongfraksjoner er 60 prosent.
Utviklingen i gjenvinningsgrad de siste årene:
Drikkekartong
I 2022 ble til sammen 12.478 tonn drikkekartong satt på markedet av Grønt Punkt Norge sine medlemmer. Av dette ble 62,4 % materialgjenvunnet. Kravet fra Miljødirektoratet er 60 prosent.
I henhold til nye krav fra EU, er det i rapporteringen til myndighetene trukket fra plast- og aluminiumsbelegg i mengdene for drikkekartong.
Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.