Plastreturs årlige kommunetur gikk i år til Stockholm. Her fikk 21 kommuner og IKS blant annet se Sveriges første sentralsorteringsanlegg, som driftes av Sörab.
Totalt 37 personer deltok på årets kommunetur i regi av Plastretur. Til sammen var det deltakere fra 21 ulike kommuner og IKS, i tillegg til representanter fra returselskapet og Grønt Punkt Norge.
Årets tur gikk til Stockholm, hovedsakelig for å få omvisning på sentralsorteringsanlegget Brista. Anlegget eies og driftes av Sörab, et regionalt selskap som eies av 10 svenske kommuner.
Kommunesamlingen startet onsdag 6. november med faglig innhold, der bransjens felles utfordringer og verdien av godt samarbeid var sentrale tema.
– For oss i Plastretur er kommunesamlingen et høydepunkt i året. Ved å samle representanter spredd over hele landet til faglige diskusjoner, skaper vi en god møteplass. For oss er det spesielt viktig å høre om hva som rører seg lokalt, og sikre god dialog framover, sier Karl Johan Ingvaldsen som er administrerende direktør i Plastretur.
Samlingen startet med faglig innhold hvor blant annet Østfold Avfallsortering (ØAS) og Trondheim Renholdsverk (TRV/SESAM) presenterte sine anleggsplaner, mens Oslo kommune delte sine konseptplaner. Grønt Punkt Norge snakket om kommende regelverk, prosjekter for å øke gjenvinnbar emballasje og emballasjemerking.
Deretter kom Mattias Philipsson fra Svensk Plaståtervinning (SPÅ). Han fortalte om Site Zero i Mottala og hvilke utfordringer de ser med tanke på å nå EUs ambisiøse gjenvinningsmål. SPÅ-sjefen er også leder for delegasjon for sirkulær økonomi i Sverige og er ikke i tvil om at anlegget som Plastretur bygger i Indre Østfold, er en viktig brikke for Norge i fremtiden.
Philipsson er blant annet svært opptatt av at plastemballasjen må finsorteres i så mange kvaliteter som mulig for å sikre høykvalitetsprodukter, og unngå å blande kvaliteter sammen for å lage lavkvalitetsprodukter som ikke kan gjenvinnes. Selv om det vil gi gode materialgjenvinningstall, vil det ikke gi sirkularitet så lenge de gjenvunnede produktene ikke kan gå inn i kretsløpet igjen.
Plastretur-sjef Karl Johan Ingvaldsen kunne fortelle deltakerne om siste nytt om kostnadsdekning og status for det nye finsorteringsanlegget som Plastretur og Tomra bygger i fellesskap.
Torsdag 7. november gikk turen til Brista sentralsorteringsanlegg, for å se hvordan de håndterer restavfallet til sine ti eierkommuner.
Sverige har nylig gått gjennom en stor endring av innsamlingssystemet sitt for husholdningsemballasje. Fram til 2024 var det produsentansvarsselskapene, som var ansvarlig for å samle inn og gjenvinne emballasjeavfall fra svenske husholdninger. Innsamlingen foregikk hovedsakelig ved hjelp av bringestasjoner, hvor svenskene måtte frakte emballasjeavfallet sitt.
1. januar 2024 ble ansvaret for innsamlingen overtatt av kommunene, og Sverige skal tilby hjemmehenting av emballasjeavfall for alle sine innbyggere innen 2027.
Selskapet Sörab som eies av 10 svenske kommuner, eier og drifter i dag sentralsorteringsanlegget Brista. Her fraktes alt restavfallet fra eierkommunene, og plastavfallet blir sortert ut og fraktet til SPÅ sitt finsorteringsanlegg i Mottala.
– Vi vet at mange kommuner er veldig interessert i sentralsorteringsanlegg, og det er også flere som er i planleggingsfasen av dette. Derfor er det veldig interessant og lærerikt å besøke våre svenske naboer, for å dele erfaringer og kunnskap, sier Karl Johan Ingvaldsen.
I Sörab-kommunene kildesorteres avfallet før det går inn til sentralstorteringsanlegget. Det betyr at innbyggerne fortsatt skal kildesorterere emballasjen sin, og så skal sentralsorteringsanlegget håndtere restavfallet, for å få ut mengdene som ligger igjen. I 2023 sorterte Brista ut 7 300 tonn plast fra restavfallet, noe som tilsvarer 13 kilo per innbygger. På anlegget sorteres det ut 30 tonn plast om dagen, som også er mengden som går på én lastebil.
Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.