Hva gjør du med malingsspannet når du er ferdig med å male? Vi har samlet noen gode råd, både for halvfulle og helt tomme spann.
Mange av oss har en garasje eller bod, som ofte fylles opp av blant annet malingsspann. Noen er halvfulle, andre har en liten skvett igjen og enkelte kan til og med være nesten tomme. Ofte blir spannene stående i årevis uten å bli rørt, og derfor kan det være lurt å ta en jevnlig opprydning.
Men hvor skal egentlig malingsspannet når du ikke trenger det lenger?
For å kaste malingsspann i plastinnsamlingen din hjemme, må det være tomt og tørt. Noe det ofte også står på selve emballasjen.
Det betyr at hvis du kan holde malingsspannet opp-ned uten at det renner ut av det, så kan du sortere det som plast. Men er det et tykt lag med størknet maling i spannet, må du levere det som farlig avfall.
Har du mange spann med litt rester i, som er samme malingstype, så kan du samle restene i ett spann og sørge for at de andre blir tomme og tørre før du sorterer de, mens restene blir levert som farlig avfall.
Maling har lang holdbarhet om lokket er tett og det oppbevares i jevn temperatur. Det kan imidlertid være lurt å skrive en dato på lokket, så husker du sist malingen var i bruk. Bruk gjerne restemaling til små hobbyprosjekter, karmer og lister.
Grønt Punkt Norge har tidligere spurt folk om hvorfor de lagrer malingsspann, og mange svarer at de synes det er tungvint å levere dem på gjenvinningsstasjonen. Et godt råd er derfor å sjekke om kommunen eller renovasjonsselskapet ditt har mobile avfallsstasjoner som du kan benytte deg av.
Andre begrunner det med at de trenger fargekoden, men da kan det være en idé å ta bilde av spannet i stedet for å lagre det i kjelleren.
I tillegg er det en del som innrømmer at de er for late eller glemmer dem, der de står innerst i boden. Derfor kan det være lurt å ha en fast rutine på å rydde i malingskolleksjonen en gang i året, hvor du sorterer og leverer tomme spann og vurderer hvilke du trenger å spare på. For malingsspann som bare blir stående i boden, gjør liten nytte, men hvis de blir kildesortert kan de materialgjenvinnes og bli til nye produkter.
Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.