Også i år var Grønt Punkt Norge representert på Arendalsuka. Dette gjør vi for å tydeliggjøre rollen produsentansvaret tar i den sirkulære økonomien og jobbe for gode rammebetingelser på vegne av våre 6600 medlemsbedrifter og samarbeidspartnere.
En gjennomgang av alle arrangementene på Arendalsuka gir et tydelig bilde av hvor mange som er opptatt av kretsløp, sirkulær økonomi, plast, avfall og forsøpling. Innen temaet klima og miljø var det 233 arrangementer. Mange av arrangementene handlet om plast og avfall. De utfordringene vi jobber med hver eneste dag har med andre ord stort fokus under Arendalsuka.
Mandag 12. august ble veikartet for sirkulær plastemballasje i Norge lansert og overrakt Ola Elvestuen. Myndigheter, næringsliv, organisasjoner og forbrukere kan sammen sørge for at avfall fra plastemballasje blir en del av et sirkulært kretsløp der råvarene brukes på nytt. Det vil hindre plastforsøpling og gi reduserte klimagassutslipp.
Forumet ber regjeringen prioritere aktiv deltakelse ved utforming av nytt EU-regelverk, bruke den offentlige innkjøpsmakten mer effektivt som pådriver for materialgjenvinnbare emballasjeløsninger og øke investeringene i forbedret nasjonal infrastruktur av testpiloter og -utstyr. Ola Elvestuen takket for det viktige arbeidet som er gjort med rapporten og så frem til å lese dette.
Se video fra arrangementet her.
Grønt Punkt Norge har vært godt representert i arbeidet med veikartet med Lars Brede Johansen som leder for arbeidsgruppen design for gjenvinning og i tillegg aktiv deltagelse i både arbeidsgruppen for måloppnåelse og kommunikasjon med hhv. Svein Erik Rødvik og Kari-Lill Ljøstad.
Onsdag 14. august arrangerte Grønt Punkt Norge frokostmøtet «Make plastic great again – and again..» for mer enn 60 morgenfugler.
Stadig flere norske bedrifter setter seg ambisiøse mål om å sette mindre plast på markedet, men det er nødvendig at alle bedrifter som kan ta grep, gjør det. Skal næringslivet ta regningen alene eller har samfunnet flere virkemidler?
GODT FRAMMØTE: Jernia-sjef Espen Karlsen fortalte om hvilke endringer de har gjort på sin emballasje.
Arrangementet satte fokus på det utviklingsarbeidet og den risiko norske bedrifter tar når de tar i bruk resirkulert plast i sine produkter og emballasje, designer for gjenvinning og reduserer bruk av unødig plast.
Arrangementet ble avsluttet med debatt om hvilke virkemidler, incentiver og pålegg som kan komme for å få fart på den sirkulære plastøkonomien. Her var næringslivet, forskning, kommunale avfallselskapen, KLD, miljøkomiteen og politikere representert gjennom Lars Haltbrekken (SV) , Jens Frølich Holte (H), Atle Hamar (V), Terje Sletnes (NHO Mat og Drikke), Øivind Brevik (KS-Bedrift) og Thor Kamfjord (Norner).
PANELDEBATT: Thor Kamfjord (Norner) f.v, Øivind Brevik (KS-Bedrift), Terje Sletnes (NHO Mat og Drikke), Lars Haltbrekken (SV), Jens Frølich Holte (H) og Atle Hamar (V).
Arrangementet ble streamet og du kan se det her.
Etter en uke med mange spennende arrangementer er det interessant å merke seg at Arendalsuka er en god kunnskapsbærer inn i embetsverket, og at flere av de politiske deltakerne tok med seg kunnskap fra tidligere arrangementer inn i nye debatter.
Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.