Bruker du melk- eller juicekartongen til å få fyr på peisen? Da risikerer du pipebrann og i tillegg går gjenvinnbare fibre opp i røyk.
Det er fortsatt for mange nordmenn som brenner kartongene sine i stedet for å kildesortere dem. I en forbrukerundersøkelser Kantar har gjort for Grønt Punkt Norge i november, svarer 82 prosent at de kildesorterer alle eller de fleste drikkekartonger. Av de som ikke kildesorterer er det flere som svarer at det går i ovnen eller peisen.
Returselskapet Norsk Returkartong i Grønt Punkt Norge-systemet er bekymret for at høye strømpriser kan gjøre det fristende for flere å bruke kartonger til opptenning.
– Selv om de aller fleste er flinke til å sortere kartongene til gjenvinning, så er risikoen så stor for de som legger kartongene i peisen i stedet for papp- og papirdunken, sier administrerende direktør Svein Erik Rødvik i Norsk Returkartong.
Gaute Bøe, leder for Feiermesternes Landsforening deler returselskapet sin bekymring.
– Kartonger utvikler høy varme raskt og kan føre til for høye temperaturer i ildstedet og i pipa. I tillegg inneholder alle drikkekartonger og en god del annen kartong et plastbelegg som omdannes til beksot. Dette fester seg i pipa og kan over tid føre til pipebrann sier Bøe.
Hans råd er derfor å fyre opp med tørr småved og eventuelt en opptenningsbrikke.
Deres felles oppfordring er derfor «Ikke brenn kartongene!»
Returselskapet minner også om at å levere alle kartonger til gjenvinning er det aller beste for miljøet. Da går de til produksjon av nytt papir og kartongprodukter. Når man materialgjenvinner kartong bruker man om lag ¼ av energien i forhold til å produsere fra nytt trevirke. Alle drikkekartonger er i tillegg laget av jomfruelig (ny) fiber og har derfor mange liv foran seg som nye papir og kartongprodukter.
En annen motivasjon for å kildesortere drikkekartonger fremfor å brenne dem, er at man i verste fall kaster penger på bålet. I Returkartonglotteriet er alle typer drikkekartong ett lodd, og hvert år trekkes det 120 premier på 10.000 kroner og fire premier på 100.000 kroner. Lotteriet har eksistert siden 1997 og i løpet av disse årene har et stort antall privatpersoner, barnehager, skoler eller andre foreninger fått premier som har kommet godt med.
Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.