I sitt første driftsår har Treretur rapportert imponerende gjenvinningstall for treemballasje.
I 2022 ble Norges første returselskap for treemballasje etablert, og 1. april i år kunne Treretur markere ett år i drift. Samtidig leverte returselskapet sin første rapportering til Miljødirektoratet.
Her rapporterte Treretur en materialgjenvinningsgrad på 42 prosent. 16 prosent er faktisk materialgjenvinning, mens resterende er reparasjon som EU teller som materialgjevninning. Myndighetskravet er 15 prosent.
– Vi er utrolig stolte av å rapportere så gode tall, allerede etter ett år i drift, sier administrerende direktør Svein Erik Rødvik i Norsk Returkartong som drifter Treretur.
I 2022 ble det satt 69 967 tonn treemballasje på det norske markedet av Grønt Punkt Norge sine medlemmer, hvorav 21 461 tonn var reparert. Av dette ble 29.213 tonn materialgjenvunnet eller reparert. Nesten ¾ av dette skjedde i Norge, men det er også noe reparasjon og gjenvinning i Latvia (22,3%) og andre europeiske land (5%).
Selv om returselskapet for treemballasje bare er ett år, så har innsamlingen og gjenvinningen av trevirke – inkludert treemballasje – vært velfungerende i flere år. For Treretur har det derfor vært viktig å bygge videre på de eksisterende strømmene av trevirke.
– Vi hadde ikke klart å rapportere et så godt resultat uten godt samarbeid med både de kommunale og private innsamlere av treemballasje, sier Rødvik
Før oppstarten av returselskapet uttalte Miljødirektoratet at de var spente på å få tall på treemballasje, ettersom det er en fraksjon de vet lite om. Selve rapporteringen til Treretur baserer seg på plukkanalyser i blandet trevirkestrøm hos alle aktørene som har signert rapporteringsavtale.
Fram til og med 2024 vil kravet til gjenvinning av treemballasje være 15 prosent. Fra 2025 øker det til 25 prosent og 30 prosent i 2030.
I løpet av 2022 har stadig flere bedrifter som benytter treemballasje blitt klar over at de også har produsentansvar for dette materialet.
– Vi ser likevel at det fortsatt er bedrifter som ikke har tatt ansvar på dette området. Noe de er forpliktet til i henhold til Avfallsforskriften, sier Rødvik.
Vederlaget på treemballasje er lavt, ettersom det inngår i et etablert og velfungerende retursystem. Betalingen går hovedsakelig for å dekke kostnader knyttet til rapportering og plukkanalyser.
Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.