Rapporteringen til myndighetene viser at Plastretur har økt innsamlingen av næringslivsplast og at materialgjenvinningsgraden nå er på 38,7 prosent.
Etter to år med nedgang i innsamlet mengde og gjenvinningsgrad, viser tallene for næringslivsplast en forbedring for Plastretur i 2022. I fjor ble 48.771 tonn næringslivsplast satt på markedet av Grønt Punkt Norge sine medlemmer. Av det ble 24.213 tonn samlet inn og sendt til materialgjenvinning, som er en økning på nesten 1.000 tonn fra året før.
Plastretur har i dag avtale med over 100 innsamlere rundt om i hele landet. Uten dem vil ikke retursystemet fungere.
– Samarbeidet med våre innsamlere er utrolig viktig for at vi skal nå de innsamlings- og gjenvinningsmålene som norske myndigheter har satt. For selv om det er positivt at vi i år øker gjenvinningsgraden, så må vi fortsette økningen hvis vi skal nå gjenvinningskravene som kommer i 2030, sier administrerende direktør Karl Johan Ingvaldsen i Plastretur.
Tallene for næringslivsplast inkluderer ikke landbruksplast eller EPS. Se de tallene nederst i saken.
Materialgjenvinningsgraden for næringslivsplast var i 2022 på 38,7 prosent. Det er i henhold til målepunktet «inn i ekstruder», hvor det er trukket fra fukt og prosesstap. Fratrekkene beregnes på bakgrunn av boreprøver, plukkanalyser og rapporteringer fra gjenvinningsanlegg. I 2022 ble fratrekket beregnet til 19,3 prosent i gjennomsnitt.
– Selv om vi begynner å få mer erfaring med å rapportere etter det nye målepunktet, så er det fortsatt krevende ettersom trekkene varierer fra gjenvinner til gjenvinner, basert på teknologi, gjenvinningsmetoder og kvaliteten på plasten som skal gjenvinnes. Samtidig er det viktig for oss å rapportere riktig til myndighetene, sier kvalitetssjef Petter Aaby Vebenstad i Plastretur.
I rapporteringen til myndighetene blir imidlertid gjenvinningsgraden på næringslivsplast og husholdningsplast rapportert samlet. Den samlede gjenvinningsprosenten for Plastretur er derfor 30,2 prosent i 2022, noe som er innenfor kravet på 30 prosent i Avfallsforskriften.
I tillegg til å sørge for at fratrekkene blir riktige, bruker kvalitetssjefen i Plastretur mye tid på å sikre sporbarhet på plast som gjenvinnes i deres system. Derfor stiller returselskapet strenge krav til sine innsamlere når det gjelder godkjenning og rapportering av plast sendt til gjenvinnere.
– Vi er avhengig av industri i andre land for å gjenvinne norsk plast, men vi har derfor også et stort ansvar for at det vi sender fra oss ikke havner på avveie og at vi har kontroll på hvor det gjenvinnes og hvordan, sier Petter Aaby Vebenstad.
I 2022 ble det til sammen satt 6.662 tonn EPS på det norske markedet fra Grønt Punkt Norge sine medlemmer. Av dette ble det materialgjenvunnet 80,5 prosent.
Selv om landbruksplast ikke omfattes av avfallsforskriften, rapporterer Plastretur også disse gjenvinningstallene til Miljødirektoratet.
Totalt ble det satt 13.665 tonn landbruksplast på markedet, og 77 prosent ble materialgjenvunnet.
Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.