Sirkulær økonomi i praksis? Plastinor produserer søppelbøtter laget av innsamlet husholdningsavfall.
Ved gründerbedriften og rotasjonsstøperiet Plastinor i Kragerø bestemte de seg for å undersøke hvordan de kunne bytte ut jomfruelig plast med gjenvunnet. Og resultatet kan du se flere steder i byen og på øyene i skjærgården, nemlig nye søppelbøtter laget i 80 prosent gjenvunnet plast.
– Plast som ikke er på avveie har fantastiske egenskaper og vi som miljøbedrift utvikler oss
med tiden. Nå skal alt være grønt, så vi så mulighetene til å gjenbruke husholdningsplast og
industriplast, sier daglig leder Jo Lindberget i Plastinor.
Prosjektet har de kalt «Fra søppel til søppel» og de har blant annet fått støtte fra Kragerø kommune og Handelens Miljøfond. De er også nominert til Avfall Norges Innovasjonspris.
Søppelbøttene som lages på fabrikken i Kragerø er laget av husholdningsplast fra Replast sitt anlegg i Kristiansund.
– Vi bearbeider og kverner det opp, også støper vi det om, sier Lindberget.
Søppelbøttene er fargerike og gjenspeiler all den forskjellige plasten vi kildesorterer hjemme.
– De røde prikkene, det er ketchupflasker, forteller Plastinor-sjefen.
Bøttene er laget av 50 prosent husholdningsplast fra Replast og 30 prosent industriavfall. For å få tilfredsstillende kvalitet på dunkene bruker Plastinor 80 prosent gjenvunnet materiale.
Søppelbøttene tar ny teknologi i bruk og utstyres med en chip. Denne varsler når den er full, om det er brann eller om den har veltet. I tillegg måles søppelmengden via ultralyd. Målet er at dette skal spare tømmekostnader og CO2 utslipp ved å bare tømme fulle beholdere.
På fabrikken på Fikkjebakke i Kragerø produserer de radonbrønner, pongtonger, trommelhjul for offshore og jaktpulk i tillegg til søppelbøtter.
Men de er nok mest kjent for å lage vant til idrettsbaner (sportsvant) og også de håper de å lage av husholdningsplast i fremtiden.
– Vi jobber nå med å konvertere andre produkter over til gjenvunnet plast. Vi er ikke helt i mål med sportsvantet, men vi er godt i gang med topphatter til trestolper og radonbrønner til hus, sier Lindberget og påpeker:
– Mulighetene er utallige, så vi er veldig åpne for å samarbeide med selskaper som ønsker å produsere produkter i gjenvunnet plast.
Oppdatering pr. jan 2022:
Plastinor oppgir at de nå produserer søppelbøttene med 90 prosent resirkulert materiale hvorav 50 prosent er husholdningsplast fra IVAR IKS og 40 prosent er industriavfall.
Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.