Til tross for et vanskelig avsetningsmarked holdt gjenvinningsgraden for plastemballasje seg stabil i 2018. For drikke- og emballasjekartong har det imidlertid vært en nedgang.
1. april hvert år rapporterer Grønt Punkt Norge gjenvinningsgraden for plastemballasje, drikke- og emballasjekartong til Miljødirektoratet. Årets resultater er positive for plastemballasje, men ikke like oppløftende for drikke- og emballasjekartong.
Materialgjenvinningsgraden for all plastemballasje i henhold til avfallsforskriften er 43 prosent.
Utnyttelsesgraden på husholdningsplast er stabil på 80 prosent. Det utgjør mengden innsamlet plastemballasje som er sortert som materialgjenvinnbar. De resterende 20 prosent er for eksempel sort plast (carbon black) som ikke blir lest av maskinene, små plastbiter, etiketter og urenheter. Dette går til energiutnytting etter sortering. At vi i Norge har en så stor andel husholdningsplast som er gjenvinnbar gjør oss mer attraktive i et utfordrende avsetningsmarked med manglende europeisk sorteringskapasitet, som vi nå opplever.
Materialgjenvinningsgraden for drikkekartong i henhold til drikkevareforskriften er 54,4 prosent,
Materialgjenvinningsgraden for emballasjekartong i henhold til . avfallsforskriften er 48,9 prosent
Materialgjenvinningsgraden for skolemelkskartonger i henhold til drikkevareforskriften er 81 prosent
Dette er dessverre ikke like oppløftende resultater. Det er en nedgang på 7,8 prosentpoeng for drikkekartong fra 2017, og 8,1 prosentpoeng på emballasjekartong. Hovedårsaken for nedgangen i drikkekartong er at vekten på hver kartong som settes på markedet har økt betydelig. Det fører til en høyere nevner (volum ut på det norske markedet), mens returgraden i antall kartonger fra forbruker er stabil. For miljøet er det positivt at vektøkningen blant annet skyldes økt salg av 1,75 liters kartonger.
En annen grunn til nedgang i både drikke- og emballasjekartong, er brannen på Norsk Gjenvinning sitt anlegg på Haraldrud i mars 2018 hvor store mengder kartong gikk tapt. Når dette anlegget er i drift igjen igjen forventer vi en betydelig økt mengde utsortert drikkekartong til Fiskeby. Vi ser allerede en god økning i første kvartal 2019. Samtidig har vi forventninger om at det nye sorteringsanlegget til IVAR vil gi økte mengder utsortert drikkekartong.
Rapportering på skolemelk gjøres på bakgrunn av en spørreundersøkelse som sendes til norske skoler og barnehager. Her ser vi en gledelig økning i miljøfokus og sertifisering av norske grunnskoler, noe som også øker fokus på kildesorteringen. Dette resulterte i en økning på 1,5 prosentpoeng fra 2017.
Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.