Remiks i Tromsø har byttet ut de helfargede blå optibagposene med gjennomsiktige poser med lilla prikker. Første kvalitetsrevisjon etter endringen viser positiv utvikling.
Avfallsselskapet Remiks har ansvar for innsamling av avfall for nesten 80.000 innbyggere i Tromsø og Karlsøy. Siden 2006 har de hatt plastinnsamling gjennom optibagsystem.
– Vi er veldig glade for at Remiks og flere andre optibagkommuner har endret posene. Vi håper det vil føre til bedre kvalitet på innsamlet plast, sier Kristian Nordby som har kommuneansvar i Plastretur.
Fordelen med de nye posene er at de ikke er like sterkt innfarget som de blå, noe som gir bedre kvalitet på det resirkulerte materialet. I tillegg er erfaringen at færre bevisst feilsorterer når posene er gjennomsiktige. Det er ikke bare posene til plast som har fått nytt utseende, fra 15. februar har papp, papir og kartong blitt sortert i blåprikkede poser og matavfall i grønn-prikkede. De nye fargene er i henhold til den nasjonale merkeordningen for avfall.
25. mai var Plastretur og Kristian Nordby hos Remiks Miljøpark for å gjennomføre kvalitetskontroll.
Sist tromsøværingenes plast ble revidert av Plastretur var forurensningsgraden på hele 29,8 prosent.
Spenningen var derfor stor da flere hundre kilo plastemballasje ble gjennomgått. Etter revisjonen kunne driftssjef Stian Kjellmo og Bengt Åge Lind i Remiks puste lettet ut. Årets revisjonsresultat endte på en forurensning på 18 prosent. Ti prosentpoeng bedre enn sist.
– Det vi ser er at de aller fleste som kildesorterer gjør en god jobb. Vi fant eksemplarisk sortert plast helt fritt for rester, sier Kristian Nordby.
Landsgjennomsnittet er imidlertid 10 prosent forurensning, og forurensningsgraden hos Remiks er fortsatt høy, noe det er særlig to årsaker til. Den ene er for mye feilsortering. Flere hadde brukt lilla poser til papp, papir og kartong – som skal legges i blåprikkede poser. I tillegg var det noen som hadde brukt posene til plast til hageavfall.
– Vi finner også alltid noen plastprodukter som ikke skal i plastinnsamlingen, sier Nordby.
Den andre grunnen er feilsortering av optibaganlegget – såkalte feilslag. Det medfører at en rekke blåprikkete poser som inneholder helt riktig sortert papp og papir blir sortert ut sammen med plasten.
– Dette er en svakhet ved Optibagsystemet, men Remiks jobber med å få på plass en utblåser som vil fjerne poser som tydelig inneholder feilsortering.
Kommer den på plass vil kvaliteten hos Remiks bli enda bedre på sikt.
– Vi er glade for den positive utviklingen, etter det veldig dårlige resultatet i 2018. Vi er langt på vei for å sørge for at det er mest mulig ren plastemballasje i plastinnsamlingen. Nå er neste utfordring å få mer ut av restavfallet, sier Stian Kjellmo i Remiks.
I 2022 ble det kildesortert 6,8 kilo plast per innbygger i Tromsø-området. Det er under landssnittet på 8 kilo.
– Det er positivt at Remiks nå har planer om å slanke restavfallet sitt. Da vil de jobbe aktivt for å få flere til å kildesortere mer plastemballasje. Det er en utrolig viktig jobb fremover, sier Nordby.
Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.