24. april skal forslaget til ny emballasjeforordning (PPWR) godkjennes av Parlamentet i EU.
*24. april ble forordningen vedtatt i Europaparlamentet. Les mer her!
For å gi dere et innblikk i det endelige resultatet arrangerer Grønt Punk Norge derfor webinar 26. april fra kl.10.00 til 11.00 for å gi siste nytt om PPWR.
Meld deg på her
I november 2022 la Europakommisjonen fram sitt forslag til ny emballasjeforordning «Proposal Packaging and Packaging Waste Regulation» (PPWR). Forslaget har blitt karakterisert som ambisiøst, og har skapt store reaksjoner i bransjen. Siden 2022 har forslaget blitt justert og noe nedtonet gjennom forhandlinger i og med Kommisjonen og Ministerrådet. Det er likevel et omfattende regelverk som skal vurderes i Parlamentet 24. April.
Hva som blir det endelige resultatet, vet vi ikke med sikkerhet, men konturene begynner likevel å materialisere seg.
– Forslaget blir etter all sannsynlighet godtatt, men ettersom den juridiske prosessen frem mot endelig vedtak kommer med noen mulige snubletråder, kan det potensielt fortsatt gjøres justeringer, sier Eirik Hovland Steindal i Grønt Punkt Norge. Han er leder for næringspolitikk og samfunnskontakt og skal sørge for at medlemmer får oversikt over relevante regelverk.
Forslaget til PPWR er på 239 sider og inneholder en rekke detaljerte krav innenfor ulike kategorier. Det er også mange unntak og forbehold i teksten. Selv om forordningen omfatter mange typer emballasje, er det plast som får mest oppmerksomhet og har flest krav i vente.
Hovedpunktene i forordningen handler om:
I webinaret den 26. april vil vi gå gjennom hovedpunktene i forordningen. Enkelte temaer vil det være aktuelt å ha mer detaljerte webinarer om senere.
Etter at emballasjeforordningen er vedtatts i slutten av april, må den først godkjennes av EUs ministerråd og deretter må det nye Parlamentet gi sitt bifall, ettersom det er EU valg i sommer. Ettersom den også må gjennom juridisk vurdering og språkvask, kan det drøye til jul og tidlig 2025 før regelverket trer i kraft. Deretter har Norge og de andre landene 18 måneder på seg til å innlemme bestemmelsene i nasjonalt regelverk. Reglene i forordningen vil derfor trolig ikke tre i kraft før midten av 2026.
- Det vil ta tid før regelverket blir gjeldende i Norge, samtidig er kravene så omfattende for en del virksomheter at det er viktig å sette seg godt inn i forordningen tidlig, sier Steindal og ønsker med det velkommen til webinar den 26. april.
Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.