Plastretur sin rapportering til myndighetene viser at innsamlingen og materialgjenvinningen av næringslivsplast har økt til 40 prosent.
I 2023 ble 53.8571 tonn næringslivsplastemballasje satt på markedet av Grønt Punkt Norge sine medlemmer. Av dette ble 27.648 tonn samlet inn og sendt til materialgjenvinning, og etter fratrekk av fukt og prosesstap endte gjenvinningsgraden på 40 prosent. Det betyr at totalt 21.262 tonn næringslivsplast ble gjenvunnet til ny resirkulert plast.
Tallene for 2023 viser at det har blitt samlet inn i overkant av 3.500 tonn mer plast fra næringslivet enn året før. Innsamlings- og gjenvinningstallene for næringslivsplast har vært veldig stabile de siste årene, derfor er økningen ekstra positiv.
Plastretur har avtale med i overkant av 80 innsamlere av næringslivsplast rundt om i hele landet, som mottar støtte per tonn de sender til materialgjenvinning.
– Vi er veldig fornøyde med at innsamlingen har økt fra 2022 til 2023, sier Are Magnus Adolfsen som har ansvar for næringsliv i Plastretur.
Det er spesielt innsamlingen av PP-sekker og folie som har økt det siste året, men også innsamlingen av «blandet plastemballasje til gjenvinning» har økt fra 2.709 tonn til 4.737 tonn. Dette er plast som tidligere i stor grad gikk til energigjenvinning.
– Økningen på over 2.000 tonn blandet plastemballasje viser at dette er et viktig tilbud vi gir våre innsamlere. Ikke bare sikrer det at mer plast går til gjenvinning framfor forbrenning, det er også et positivt tilbud innsamlere kan gi sine kunder, sier Adolfsen.
Han påpeker at hvis vi skal nå gjenvinningskravet på 52 prosent i 2030, er vi helt avhengig av å samle inn mer plast.
I tillegg til emballasjeandelen, ble også nesten 1.500 tonn annen plast gjenvunnet gjennom strømmen «blandet plastemballasje til gjenvinning».
For å rapportere realistiske gjenvinningstall er målepunktet «inn i ekstruder», etter at forurensninger, fukt og prosesstap er trukket fra. Fratrekkene beregnes på bakgrunn av boreprøver, plukkanalyser og rapporteringer fra gjenvinningsanlegg. I 2023 ble fratrekket på næringslivsplast beregnet til 18,4 prosent i gjennomsnitt.
– Plast fra næringslivet er renere og inneholder mindre forurensning enn husholdningsplast, derfor er også fratrekket for denne plastemballasjen lavere, sier kvalitetssjef Petter Aaby Vebenstad i Plastretur.
I rapporten som leveres Miljødirektoratet 1. april, blir gjenvinningsgraden på næringslivsplast og husholdningsplast rapportert samlet. Den samlede gjenvinningsprosenten for Plastretur er derfor 34 prosent i 2023, noe som er godt innenfor kravet på 30 prosent i Avfallsforskriften.
Les mer om gjenvinningstallene for husholdningsplast her.
For i sikre forsvarlig gjenvinning av norsk plastemballasje, er sporbarhet et viktig arbeid i Plastretur. Det stilles derfor strenge krav til innsamlere når det gjelder godkjenning og rapportering av plast. 2023 var det siste året returselskapet tillot gjenvinning utenfor EU.
– Ettersom vi også er avhengig av utenlandsk industri for å gjenvinne plasten vår, har vi et ekstra ansvar for å sikre at det vi sender fra oss ikke havner på avveie. Alle gjenvinnere som mottar norsk plast i dag er seriøse aktører, men for å senke avstanden og motivere til økt europeisk gjenvinningsindustri har vi lagt en betingelse om gjenvinning i Europa i våre avtaler, sier Aaby Vebenstad.
– Hovedandelen ble gjenvunnet ved Norfolier i Norge, som produserer avfallssekker og regranulat. I tillegg har Baltikum mye gjenvinningsindustri. Når det gjelder Vietnam, Indonesia og Malaysia er de store og seriøse aktører på gjenvinning av PP-sekker og folie, som er en ren og attraktiv råvare, sier kvalitetssjefen.
Gjenvinningstallene for EPS (isopor) har også økt betydelig fra 2022. I 2023 ble 88 prosent av de 6.782 tonnene som ble satt på markedet av Grønt Punkt Norge sine medlemmer materialgjenvunnet. Det er nesten åtte prosentpoeng mer enn året før.
I henhold til Avfallsforskriften kap.7
Mengden emballasje medlemmer i Grønt Punkt Norge – og returselskapet Plastretur – bringer ut på det norske markedet.
Målepunkt før 2020
26.074 tonn
Det som ikke er sortert til materialgjenvinning er i all hovedsak emballasje som ikke er kildesortert.
Fukt og prosesstap
Det blir trukket fra fukt, forurensing og prosesstap etter at plasten har vært gjennom flere prosesser på gjenvinningsanlegget. Fratrekkene beregnes på bakgrunn av boreprøver, plukkanalyser og rapporter fra anleggene.
Målepunkt fra 2020
21.282 tonn
Andelen som er rapportert materialgjenvunnet av mengden emballasje satt på markedet av våre medlemmer.
Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.