Grønt Punkt Norge og Matvett samarbeider for å få flere norske bedrifter til å delta i kampen mot matsvinn. Holdbarhetsprisen og Matvett-avtalen er viktige grep du som bedrift kan ta.
I 2022 ble Holdbarhetsprisen delt ut for første gang, i forbindelse med Plastløfteprisene. Vet du om en god kandidat til årets prisutdeling? I år kan du nominere deg selv og andre. Husk at prisen kan gå til en konkret emballasjeløsning, et system eller verktøy som stimulerer til mer optimal emballasjebruk og holdbarhet.
Holdbarhetsprisen premierer nye emballasjeløsninger som sørger for å ta like godt, eller bedre vare på maten.
– I Plastløftet stilles det blant annet krav til reduksjon av plast, men viktig innsikt viser at hvis valget står mellom å redusere plastbruk og kutte matsvinn, er det dokumentert at klimaeffekten er betydelig større ved å redusere matsvinn. Det er fordi fotavtrykket knyttet til produksjon av mat er mye høyere enn ved emballasje, som ofte står for mindre enn 10 prosent, sier daglig leder Anne-Grete Haugen i Matvett.
Målet med Holdbarhetsprisen er derfor å inspirere bedrifter til å utvikle gode emballasjeløsninger som både kan bidra til en mer sirkulær plastøkonomi og opprettholde og helst forlenge holdbarheten på matvarer og være et viktig bidrag i kampen mot matsvinn.
Allerede i 2013 startet Grønt Punkt Norge og Matvett sitt samarbeid, og opprettet «Matvett-avtalen». Det er en frivillig ordning for bedrifter som setter matemballasje på markedet. Avtalen innebærer en frivillig betaling i tillegg til vederlaget til Grønt Punkt Norge og er på 2 prosent av matemballasje-vederlaget.
I dag er det 36 norske bedrifter som har Matvett-avtale.
– Vi mangler fortsatt et titall store matprodusenter. De største produsentene har vært med siden starten av ordningen, og det kommer til et par hvert år, sier Anne-Grete i Matvett.
Se hvilke bedrifter som betaler vederlag til Matvett her.
Ønsker din bedrift å inngå Matvett-avtale? Ta kontakt med oss!
Pengene som kommer inn til Matvett brukes til å utvikle og tilrettelegge matsvinnverktøy til bedrifter, skreddersydde e-læringskurs mot matindustri, serveringsbransje og mot forbruker og en kalkulator som regner ut verdien av ditt matsvinn. I tillegg til publikasjoner av resultater fra kartlegging av matsvinn i både bransjen og hos husholdninger.
130 norske bedrifter har sluttet seg til «Bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn» som ble inngått i 2017. Denne avtalen omfatter alle aktører i matkjeden og Matvett koordinerer arbeidet med avtalen mellom matbransje og myndigheter og støtter bedriftene i arbeidet og med rapportering.
– Vi jobber på vegne av en samlet matbransje og lager løsninger som svarer på felles behov i de ulike sektorene vi representerer, fra matindustri, dagligvare og til serveringsbransje. Samarbeid er viktig for å sikre en systematisk tilnærming til forebygging av matsvinn og sammen med bedriftene og NORSUS har vi utviklet et veikart for bedriftene med «10 prinsipper for å redusere matsvinn sammen», sier Haugen.
I 2023 ble Matsvinn-utvalget etablert av regjeringen, og Matvett har rollen som sekretariat. Utvalget skal innen 31. desember anbefale forsterkende tiltak til «Bransjeavtalen» inkludert en matkastelov.
Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.