Fraksjonen «solfangerfolie» endrer navn til «øvrig landbruksfolie» for å unngå forvirring knyttet til mengder satt på markedet og samlet inn.
For å sikre god dialog med landbruksbransjen, møtes Grønt Punkt Norge og representanter fra landbruket to ganger i året, for å diskutere tiltak, vederlag og aktiviteter. Målet er å sikre at innsamling og gjenvinning av landbruksplast driftes best mulig.
Etter innspill fra Jan Cato Lystad som representerer Norgro i referansegruppen, har Grønt Punkt Norge, som drifter innsamlingen på vegne av Plastretur, gjennomført en plukkanalyse av innsamlet landbruksfolie fra frilandsdyrkere og gartnerier. Hypotesen var at fraksjonen «solfangerfolie» inneholder mye mer enn bare solfangerfolie.
– Den hypotesen ble bekreftet i plukkanalysen vi gjennomførte hos innsamleren Westco på Vigrestad, sier Are Magnus Adolfsen som er prosjektleder for næringsliv i Grønt Punkt Norge.
Dermed skal solfangerfolie nå kalles «øvrig landbruksfolie» i innsamlingen.
PLUKKANALYSE: Grønt Punkt Norge gjennomførte en plukkanalyse hos Westco på Bryne. Her ble fraksjonen «solfangerfolie» undersøkt.
Bakgrunnen for endringen er at når medlemmer rapporterer sine emballasjemengder til Grønt Punkt Norge, rapporterer de både fiberduk og all folie som ikke er rundballeplast, plansilo eller klar folie over 70my, som «Landbruksfolie: Øvrige plastfraksjoner».
Når denne plasten blir samlet inn, blir imidlertid kategorien delt i fiberduk og folie.
– Fram til nå har foliefraksjonen bare blitt kalt «solfangerfolie» når den har blitt samlet inn, noe som har skapt litt forvirring når man sammenligner mengden solfangerfolie satt på markedet med mengden som er samlet inn. Vi håper vi unngår denne forvirringen ved å nå kalle det «øvrig landbruksfolie», sier key account manager Jan Petter Nerhus i Grønt Punkt Norge.
Det betyr at landbruksfolie nå skal samles inn etter fire definerte kategorier:
ANNEN PLASTEMBALLASJE: Plukkanalysen avslørte også mye annen plastemballasje i fraksjonen.
Plukkanalysen viste også at det er en del plastemballasje som ikke er landbruksplast, som følger med i innsamlingen. Det er i utgangspunktet uproblematisk og fører til at mer plast blir gjenvunnet, men referansegruppen skal se på hvordan dette påvirker kostnadsdekningen.
VELLYKKET PLUKKANALYSE: Johnny Erga (Westco), Jan Petter Nerhus (Grønt Punkt Norge), Are Magnus Adolfsen (Grønt Punkt Norge), Arve Sortevik Martinsen (Grønt Punkt Norge), Martin Haarr (Grønt Punkt Norge) og Wanlop Phughtong (Westco)
Referansegruppen for landbruket
Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.