31. januar møtes importører og produsenter for å diskutere ekstraordinære tiltak og virkemidler for å prøve og løse utfordringene med innsamling og gjenvinning av landbruksplast.
Et vanskelig plastmarked i 2018 gjorde at Grønt Punkt Norge på høsten varslet Klima- og miljødepartementet og Miljødirektoratet om risikoen for lavere materialgjenvinning enn tidligere år.
Ved utgangen av 2018 opplevde også flere bønder at de ikke fikk hentet eller i noen tilfeller levert plast hos innsamlere. På bakgrunn av dette ble klima- og miljøminister Ola Elvestuen over nyttår orientert av Miljødirektoratet om at innsamlingssituasjonen er i ferd med å bli kritisk, og at det er behov for ekstra tiltak og midler for å sikre innsamling og gjenvinning, spesielt av rundballeplast.
I 2017 bestemte styret i Plastretur at ordningen med innsamling av landbruksplast skal bære sine egne kostnader etter innføringen av ny emballasjeforskrift 1.januar 2018, hvor landbruksplast ikke ble en del av forskriften. På grunn av det utfordrende markedet valgte likevel Plastretur å gi ekstra støtte i 2018. Den ekstra støtten har gitt et underskudd på 7,5 millioner i fjor, og Plastretur kan ikke subsidiere ordningen videre.
Markedet viser ingen bedring med tanke på økonomi. Det er muligheter for avsetning, men prisene er på et historisk lavt nivå.
Enkelte innsamlerne har drevet lokale henteordninger som er et ekstra tilbud utenom kravene de har i avtalen med Grønt Punkt Norge. Når markedsprisene er så lave fører det til at denne praksisen som innsamlerne selv har tatt initiativet til i det siste har blitt kuttet drastisk ned. Ifølge avtalen har innsamlere bare plikt til gratis mottak. På grunn av manglende lagerkapasitet og lagerbegrensing i tillatelser fra Fylkesmannen er også mottakskapasiteten begrenset hos enkelte innsamlere.
Det er ingenting som tyder på store endringer i markedet i nær framtid, men Grønt Punkt Norge følger situasjonen tett.
Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.