Vederlaget på plastemballasje senkes med rundt 14 prosent.
Tidlig i desember sendte Grønt Punkt Norge varsel til alle medlemmer om at vederlaget på plastemballasje settes ned fra 1. mars 2023.
Nedgangen er på rundt 14 prosent for alle emballasjetyper, både husholdnings- og næringslivsplast.
Her kan du se oppdaterte vederlagssatser.
Bakgrunnen for nedgangen er hovedsakelig at fondet, på seks måneders likviditetsreserver, som Miljødirektoratet krever at alle returselskaper har tilgjengelig – igjen er fylt opp etter kriseåret 2020.
– Vi måtte sette opp plastvederlaget i 2020, men etter to år kan vi nå senke det, sier administrerende direktør i Grønt Punkt Norge, Jaana Røine.
Selv om det fortsatt er mye økonomisk usikkerhet i samfunnet generelt, både på grunn av verdensuro og energikrise, var det en veldig svak kronekurs og utbruddet av pandemien våren 2020 som ble kritisk for Plastretur.
– Selv om vi er glade for å sette ned vederlaget nå, så kan det på lengre sikt komme til å øke igjen. Vederlaget bestemmes av de konkrete kostnadene vi har knyttet til innsamlingen og gjenvinningen av emballasje. Innen 2030 skal 55 prosent av plastemballasjen materialgjenvinnes. Dette vil naturlig nok føre til høyere kostnader. Nå har EU i tillegg varslet at det skal innføres differensiert vederlag basert på blant annet gjenvinnbarhet. Noe som vil bety at plastemballasje med dårlig gjenvinnbarhet vil få høyere vederlag de neste årene, sier Røine.
Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.