For at våre medlemmer enkelt skal ta det varslede produsentansvaret for utvalgte engangsprodukter i plast, etableres det et nytt selskap i Grønt Punkt Norge-systemet.
Miljødirektoratet har anbefalt en ny forskrift med krav til utvidet produsentansvar for utvalgte engangsprodukter i plast. Hensikten er i hovedsak å dekke kostnadene norske kommuner har i forbindelse med opprydning av forsøpling og tømming av avfallsbeholdere i det offentlige rom, samt håndtering av dette avfallet. Styret i Grønt Punkt Norge har besluttet å tilby våre medlemmer å ta dette ansvaret gjennom sitt eksisterende medlemskap, hvis forskriftsforslaget vedtas.
De utvalgte engangsproduktene er:
Emballerte matvarer som spises «på farten» som sjokoladepapir og chipsposer, er et eksempel på kategoriene som påvirkes av forslaget. Miljødirektoratets høringsnotat inneholder begrenset informasjon om akkurat hvilke produktgrupper som blir omfattet, men EU har laget en veiledning som lister opp en rekke eksempler (s. 15-16).
Grønt Punkt Norge ønsker at det skal være enkelt for medlemsbedrifter å ta det kommende lovpålagte utvidede produsentansvaret for engangsplast. Derfor blir det etablert et eget selskap som skal drifte ordningen når forskriften forventes vedtatt.
– Det er nok mange som har spørsmål om hva det nye produsentansvaret vil innebære og ikke minst koste. Det er imidlertid for tidlig for å si noe om, før miljømyndighetene har vedtatt forskriften. Når den er vedtatt skal kostnadene utredes av et uavhengig konsulentselskap. Grønt Punkt Norge skal gjøre vårt for at det skal bli så enkelt som mulig for våre medlemmer å ta ansvar på en kostnadseffektiv, trygg og transparent måte, sier administrerende direktør Jaana Røine i Grønt Punkt Norge.
Miljødirektoratet foreslår å regulere det nye produsentansvaret i nytt kapittel 18 i avfallsforskriften. Forslaget vurderes nå av Klima- og miljødepartementet, som etter hvert er ventet å gi klarsignal for høring. Den nye forskriften inneholder ingen mål om økt ambisjonsnivå for kommunenes opprydding, men innebærer at kostnadene som kommuner i dag har over sitt budsjett, flyttes over til produsentene av produktene og emballasjen som er listet ovenfor.
For å sikre denne finansieringen har Miljødirektoratet foreslått at det etableres produsentansvarsselskap, som skal godkjennes av Miljødirektoratet. Selskapet skal ivareta produsentenes plikter, kreve inn vederlag og utbetale støtte til kommunene for å rydde opp og samle inn avfall i det offentlige rom. Styret i Grønt Punkt Norge har besluttet å etablere et selskap med dette formålet, hvis forskriften vedtas.
Produsentansvaret skal oppfylle krav til utvidet produsentansvar i EUs direktiv om plastprodukter og EUs rammedirektiv om avfall, som har som formål å hindre plastforsøpling, redusere unødig bruk av plast og i tillegg bidra til en sirkulær økonomi.
Direktivet består av en rekke tiltak, som forbudet mot en rekke produkter som plastsugerør og engangsbestikk i 2021. Deretter fulgte krav til felles europeisk merking av produkter som inneholder plast, som engangskopper og våtservietter. I 2024 kommer kravet om hengslede korker på drikkevareemballasje opp til 3 liter. Miljødirektoratet har nylig lagt dette ut på høring.
– Det kommer stadig nye krav og forskriftsendringer. Kunnskap og rådgivning rundt disse reguleringene er en viktig del av bistanden vi i Grønt Punkt Norge gir våre medlemsbedrifter, sier Jaana Røine.
Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.