Grønt Punkt Norge planlegger 30 kvalitetsrevisjoner hos kommuner og IKS i 2020. Her får du en innføring i hva revisjonen innebærer.
30 kommuner og IKS kan vente seg besøk av Grønt Punkt Norge i løpet av 2020. Revisjonene vil foregå gjennom hele året, og de utvalgte kommunene vil bli varslet i god tid i forkant.
Hvem som blir revidert er er basert på tre kriterier:
I tillegg blir eventuelle nye aktører revidert.
Revisjonene vil hovedsakelig bli gjennomført av kvalitetssjef Petter Aaby Vebenstad eller prosjektleder kommune Kristian Nordby. Ved kommuner og IKS som har en årlig innsamlet mengde plastemballasje på over 1000 tonn, vil to representanter fra Grønt Punkt Norge delta.
En viktig del av kvalitetsrevisjonene er å skape en felles kvalitetsforståelse i hele verdikjeden, fra administrasjon til renovatører og de som sørger for balling.
I forkant av revisjonen sender Grønt Punkt Norge ut informasjon om hvordan kontrollen gjennomføres, i tillegg til en sjekkliste som skal fylles ut av dere. Selve revisjonen består av samtaler, befaring og avsluttes med selve kvalitetskontrollen, som består av sortering av en til to tilfeldige baller. Her sorteres forurensninger i ulike fraksjoner som veies og fotograferes.
I oversikten dere får tilsendt i forkant står det hva slags utstyr, personell og areal dere må stille til disposisjon.
Etter gjennomført revisjon sender Grønt Punkt Norge en utfyllende rapport med eventuelle avvik, anmerkninger og forbedringsforslag.
– Revisjonene er viktig for samarbeidet med kommunene og vi håper det kan gi inspirasjon til tilsvarende egenkontroller utenfor vår regi, sier kvalitetssjef Petter Aaby Vebenstad.
I 2019 ble til sammen 16 kommuner/IKS revidert, med en vektet snittforurensning på 9 prosent. Totalt for alle kommuner/IKS er snittforurensingen på 10 prosent, som er høyere enn avtalemålet på 5 prosent, og akkurat på grensen for økonomisk avkorting, som trer i kraft på 10 prosent.
Ettersom det ikke er de samme kommuner/IKS som revideres hvert år, er det ikke mulig å sammenligne totalresultatet år for år.
– Vi håper likevel vi totalt sett kommer under 10 prosent i 2020, sier Vebenstad.
Før revisjonen sender Grønt Punkt Norge dere også et forslag til en presseinvitasjon som kommunen kan sende til aktuelle lokalmedier.
– Kvalitetsrevisjoner er en fin mulighet til å få oppmerksomhet knyttet til viktigheten av kildesortering. Erfaringen er at en del lokalpresse synes det er interessant å skrive om innbyggernes sorteringsinnsats, sier kvalitetssjefen.
De som skal gjennom revisjon blir kontaktet i godt tid i løpet.
Selv om du ikke får kontroll i år, oppfordrer vi samtlige kommuner til å gjennomføre kvalitetsforbedrende tiltak og egne kontroller med tanke på forurensing.
Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.