Kravene i engangsplastdirektivet (SUP) blir fortløpende tatt inn i norsk lovverk. 3. juli 2024 trer kravet om at korker og lokk skal sitte fast i drikkevareemballasje i kraft.
EUs direktiv 2019/904 om plastprodukter ble endelig vedtatt 5. juni 2019, og skal bidra til å redusere miljøkonsekvensene av visse plastprodukter og fremme utviklingen av en sirkulær økonomi.
Kravene i direktivet blir fortløpende tatt inn i norsk lovverk under Produktforskriften kapittel 2B. Hittil er det kravene om merking og forbudet mot enkelte engangsprodukter som plastbestikk, sugerør, rørepinner, okso-nedbrytbar plast med mer som er tatt inn.
Det neste som skal inn i norsk lovverk, er kravet til at korker og lokk skal sitte fast på drikkevareemballasje opp til tre liter som er laget av - eller inneholder plast.
Kravet trer i kraft 3. juli 2024 og Miljødirektoratet utarbeider nå et forslag til tilføying i Produktforskriften som skal sendes til Klima og Miljødepartementet før jul. Til Grønt Punkt Norge opplyser saksbehandleren hos Miljødirektoratet at det trolig blir høring i starten av 2024.
EU-kommisjonen bestilte en standard om korker fra CEN, som ble publisert i slutten av mars. EU-kommisjonen skrev også en gjennomføringsrettsakt til CEN-standarden som ble publisert 30. mai 2023.
Miljødirektoratet jobber også med forskrift om innblandingskrav av materialgjenvunnet plast i drikkeflasker (EUs direktiv 2019/904 om plastprodukter artikkel 6(5).
EU- krever at alle medlemsland skal sørge for et minimum- innhold av materialgjenvunnet råvare i engangs drikkeflasker av plast opp til 3 liter. Minimumskravet er 25 prosent . for PET-flasker (polyetylentereftalat) fra 2025 og 30 prosent. for alle plastflasker fra 2030.
Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.