15. januar ble Plastløftet introdusert under et frokostmøte på Sentralen i Oslo. Her ble rundt 90 personer fra landets største bedrifter utfordret til å bli med på Plastløftet. I løpet av dagen var det mulig å sende inn spørsmål, og her er svarene.
Har dere en ABC for hvordan man starter med Plastløftet?
Ja, og alt av informasjon finnes på www.plastloftet.no. Bedrifter som tar Plastløftet forplikter seg til å:
Hvilken plasttype (PE, PP, PE, PET?) er det best å bruke til matemballasje med tanke på at emballasjen skal være best med tanke på videre materialgjenvinning?
Per i dag anses LDPE, HDPE og PP som godt gjenvinnbare gitt at emballasjen utformed i henhold til Grønt Punkt Norges faktaark om design for gjenvinning, lastes ned her. Det jobbes med å utvikle teknologier og bedrifter som kan materialgjenvinne termoformet PET. Her ser vi flere initiativer, men antar at det går flere år før termoformet plastemballasje (f.eks. PET-skåler) fra norske husholdninger kan materialgjenvinnes.
Vil Plastløftet også handle om å redusere plastbruk ved å gå fra å bruke plastemballasje til å bruke andre materialer enn plast, eks papp, tre?
Vi kommer ikke til å sette emballasjetyper opp mot hverandre direkte. Plastløftet handler om å øke bruken av resirkulert plast i egen emballasje, men også å aktivt jobbe for en mer miljøvennlig bruk av emballasje.
Hva er best sett i totalt miljøperspektiv: biobasert plast eller resirkulert plast?
Grønt Punkt Norge fremhever resirkulert plast som det mest sirkulære og bærekraftige valget i emballasjeløsninger der resirkulerte råvarer er tilgjengelige og lovlige i bruk. En begrensning er bruk av resirkulert plast i matkontaktemballasje der det i dag er vanskelig å finne råstoff fra andre kilder enn resirkulerte PET-flasker.
Når starter fagdagene?
Vi starter med Plastløftet-samlinger før påske. Dagene blir holdt et sentralt sted i Oslo sentrum.
Hvor kjøper man brukt plast?
Dette har ikke et enkelt svar. Per i dag finnes ikke standardiserte kvaliteter av resirkulert plast pr. plasttype. Det finnes heller ikke etablerte informasjonssider eller markedsplasser for slik plast. I Plastløftet vil vi teste ut ulike leverandører av resirkulert plast til produksjon av ulike emballasjeprodukter. Her har emballasjeprodusentene, som er mellomleddet mellom råvareleverandørene og vareprodusentene, en viktig rolle. Vi ønsker å dele gode eksempler som kommer fram blant annet gjennom Plastløftet. Utover dette må Grønt Punkt Norge være svært forsiktig med å markedsføre enkelte leverandører.
Hva med emballasjen på bagen med vin?
Øyvind Berg fra Interbrands Norway svarer i en e-post at arbeidet med endre emballasje til mer miljøvennlig er "on-going". Det gjelder flasker med lettere vekt og vurdere muligheten for å bruke resirkulert plast i bagene med vin. Her må vi jobbe med flere nordiske land – der vi i fellesskap legger "press" på produsenten av vin – som igjen jobber videre med sin underleverandør.
Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.