I 2022 har alle innsamlere med Plastretur-avtale hatt muligheten til å levere blandet plastemballasje fra næringsliv til sortering og gjenvinning. Hittil i år er det levert 2.200 tonn, og Grønt Punkt Norge oppfordrer flere til å benytte seg av muligheten.
Etter to år med pilotprosjekt innførte Grønt Punkt Norge, som drifter innsamlingen av plastemballasje på vegne av Plastretur, «blandet plastemballasje» som standardfraksjon i 2022. I april ble det også innført en godtgjørelse på 500 kroner per tonn for volumer som sendes til materialgjenvinning, forutsatt en høy emballasjeandel. Plastretur organiserer og dekker også kostnadene for transport og sortering.
Fram til august har det i år blitt samlet inn 2.200 tonn plast. Materialet sendes til UAB Retroplast i Litauen gjennom Polymertrade AS, der materialet finsorteres i ulike plastfraksjoner som materialgjenvinnes. I 2021 ble det totalt levert 1.500 tonn.
– Vi er veldig godt fornøyde med at vi litt over halvveis i året allerede er over mengdene fra i fjor. Samtidig vet vi at det er et enda større potensial og oppfordrer flere innsamlere til å benytte seg av muligheten, sier Are Magnus Adolfsen som er prosjektleder for næringsliv i Grønt Punkt Norge.
Det er i dag 66 innsamlere som har inngått avtale for «blandet plastemballasje», 13 har levert hittil.
– Det er fortsatt viktig at innsamlere legger til rette for gode kildesorteringsløsninger, men målet med «blandet plastemballasje» til gjenvinning er å adressere plasten som normalt har gått til energiutnyttelse og som tidligere ble kalt «energiplast», sier Adolfsen.
Beregninger Grønt Punkt Norge har gjort, viser at det er et potensial på mellom 9.000 og 10.000 tonn blandet plastemballasje som kan sendes til materialgjenvinning hvert år, i stedet for at det går til energiutnyttelse. Dette er altså volumer som kommer i tillegg til de eksisterende mengdene som kildesorteres.
Plukkanalyser av plasten som er sendt til Retroplast siden mars 2021, viser foreløpig at over 81 prosent av fraksjonen er plastemballasje. Analysen viser også at fordelingen av materialet er:
Blant innsamlerne som har kommet godt i gang med denne fraksjonen er Norsk Gjenvinning og Ragn-Sells.
– Dette er en veldig viktig fraksjon for oss å adressere. Erfaringene fra våre anlegg og samarbeidspartnere er at denne typen plastemballasje i den formen ikke er så attraktivt. At Plastretur nå legger til rette for at denne plasten faktisk blir materialgjenvunnet, er veldig positivt og noe vi stiller oss helt bak, har salgssjef for plastfraksjoner i Norsk Gjenvinning Downstream Tom Erik Mikkelsen tidligere uttalt.
Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.