2021 skulle være året da alt ble bra igjen, men nok en gang er det et krevende år preget av pandemi og restriksjoner vi legger bak oss.
Viktigere enn noen gang er det derfor å fremheve høydepunktene i året som har gått. Heldigvis har det vært flere! For oss er det aller største høydepunktet å se det spennende arbeide våre medlemmer legger ned for å forbedre og utvikle bedre og mer sirkulær emballasje. For mange har Plastløftet blitt navet i dette arbeidet, men det er ikke bare innenfor plast vi ser utvikling og innovasjon. Reduksjon i form av kutt av unødvendig emballasje, økt bruk av resirkulerte materialer og design for gjenvinning er viktige holdepunkter for alle som setter emballasje på det norske markedet og alle som skal samle inn og gjenvinne emballasjen etterpå.
Vi har også i år hovedsakelig sett hverandre digitalt. Det har blitt mange lærerike webinarer og Plastløfte-samlinger. Gleden var derfor stor da vi endelig kunne møte våre medlemmer i Gamle Museet under årets Grønt Punkt Dag. For oss er møteplasser som dette viktig, og vi håper at vi kan sees enda mer i året som kommer.
Lanseringen av Design for kildesortering er noe vi er stolte av. Vi håper det kan bidra til at mer av deres forbedrede emballasje faktisk får mulighet til å bli til noe nytt. Vår felles største utfordring for å oppnå økte krav til gjenvinning i årene som kommer, er å få mer emballasje inn i kretsløpet og ut av restavfallet. Skal vi oppnå det er vi avhengig av mer enn design for gjenvinning. Vi må få flere til å kildesortere avfallet sitt. Derfor er det ekstra gledelig å se den raske og store utbredelsen av de nye kildesorteringssymbolene på emballasjen, som både er en viktig påminnelse og god veiledning til forbruker.
Nye krevende gjenvinningsmål preger arbeidet vi gjør overfor medlemmer og innsamlere i kommuner og næringsliv hver eneste dag. Skal vi nå målene trenger vi drastiske endringer, noe som også er bakgrunnen for at Plastretur siden 2020 har utredet muligheten for å bygge et norsk finsorteringsanlegg for husholdningsplast. Det finnes allerede gjenvinningsindustri for næringslivsplast i Norge, men for husholdningsplast er vi avhengig av europeiske sorteringsanlegg. Et norsk anlegg har av flere, blant annet Handelens Miljøfond, blitt trukket fram som nødvendig hvis Norge skal nå kravene om 50 prosent materialgjenvinning i framtiden.
I mars ble fjorårets gjenvinningsresultater rapportert til Miljødirektoratet. Her er det mye vi kan være stolte av sammen. For de fleste emballasjetyper er vi allerede i mål med 2025 kravene, selv om vi sammen har en vei å gå for plastemballasje. Den store utfordringen er som nevnt at for mye kastes i restavfallet og derfor aldri kommer til våre sorterings- og gjenvinningsanlegg. Men av alt som ble sortert riktig av forbruker og samlet inn i Grønt Punkt Norge-systemet så gikk hele 67,9 prosent av husholdningsplasten videre til gjenvinningsanleggene. Dette er både best i Norge og langt på vei best i resten av Europa. Skal vi nå nye ambisiøse mål må likevel langt mer kildesorteres riktig.
I 2021 kom Solberg-regjeringen sin strategi for sirkulær økonomi etterfulgt av «Noregs plaststrategi». Strategiene inneholdt lite nytt og manglet konkrete tiltak, og vi etterlyste derfor et tydelig girskifte. I oktober kom den nye regjeringen i Hurdalsplattformen med klare løfter om et sterkere fokus på gjenvinning og grønn industri. Her uttales det spesielt at regjeringen vil lage en ny og forbedret handlingsplan for sirkulærøkonomi med konkrete og målrettede tiltak for å redusere avfall - og for å sikre økt gjenvinningsindustri og handel basert på resirkulerte ressurser i Norge. I samme erklæring uttales at de vil jobbe for at avfall håndteres og gjenvinnes lokalt eller regionalt heller enn å bli transportert over større avstander, og oppdatere forurensningsloven for å sørge for mer effektiv avfallshåndtering, slik at avfallet sorteres, videreforedles og brukes på nytt som råstoff. I tillegg lover de at staten skal inngå avtaler med næringslivet for å øke gjenbruk av materialer. Vi venter derfor i spenning på konkrete og forbedrede rammebetingelser.
Når vi nå går inn i årets siste uker, vil vi takke dere for det gode arbeidet i 2021, for spennende samarbeid og et håp om et godt nytt år.
Ta vare på hverandre!
Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.