Når vi hvert øyeblikk går inn i juli, vil alle vi i Grønt Punkt Norge ønske våre medlemmer riktig god sommer. Nå fortjener vi ferie!
Tusen takk for nok et fantastisk halvår! Det er utrolig motiverende og givende med over 7.000 medlemsbedrifter i Grønt Punkt Norge-familien, som jobber for at vi sammen skal nå målene om at mest mulig av ressursene våre, i form av emballasjeavfall, får nytt liv gjennom kretsløpet.
Ser vi tilbake på de seks første månedene i 2022, er det nok en gang de gode medlemseksemplene og medlemmers kunnskapsdelingen på tvers av bransjer, fagmiljøer og konkurranse som peker seg ut som høydepunkter. For tredje gang delte vi i mars ut Plastløfteprisene til fire velfortjente vinnere, samtidig er arbeidet som er lagt ned i de 70 andre Plastløftet-bedriftene minst like viktig. I tillegg ser vi gode emballasjeinitiativer for langt mer enn bare plastemballasje.
Ser vi framover er det også mye å glede seg til. Allerede 25.august presenterer Grønt Punkt Norge i samarbeid med Emballasjeforeningen årets rapportering av avfallsforebygging og emballasjeoptimering. Denne innfrir kravet til våre medlemmer i Avfallsforskriften, som forplikter dere til å rapportere på avfallsforebygging. Rapporten inneholder blant annet Norsus sin Handlekurv og Indikator-rapportering, og under presentasjonen på Kulturhuset 25. august vil de presentere denne. I tillegg deltar Miljødirektoratet og det vil bli flere korte inspirasjonsforedrag. Meld deg på her!
14. september er det også tid for fjerde samling i Plastløftet. Samlingen blir digital og har tema «Reduksjon». Webinaret varer fra 10.00 til 11.00. Plastløftet-samlinger er åpne for alle medlemmer som ønsker å forbedre sin emballasje. Du kan melde deg på her!
I Grønt Punkt Norge vil vi etter ferien fortsette arbeidet med Plastretur sine planer om et nytt, nasjonalt finsorteringsanlegg for plastemballasje. Norge er i dag langt unna EU sine krav til materialgjenvinning av plast. Årsakene til det er sammensatt, men i stor grad handler det om å få mer av plastemballasjen ut av restavfallet. I dag kildesorteres det for lite, og for mye sendes dermed rett til forbrenning av konsument. For å få mer emballasje inn i kretsløpet og til gjenvinning må vi få flere til å kildesortere mer, og vi må også se på hvordan dagens avfallssystem må utvikles for å sikre dette. I tillegg er vi avhengig av at enda mer av det som faktisk kildesorteres kan bli til noe nytt. Av all plastemballasje som ble kildesortert og samlet inn både i næringslivet og av forbruker i 2021, ble faktisk over 63 prosent materialgjenvunnet gjennom Grønt Punkt Norge-systemet. Da har vi trukket fra feilsorteringer, ikke gjenvinnbar emballasje og forurensninger – i tillegg til et prosess- og fukttap i henhold til krav fra EU, på over 25 prosent. 63 prosent er vi stolte av, men vi må bli enda bedre. Det håper vi også dere har mål om.
For drikkekartong og emballasjekartong leverte Grønt Punkt Norge, på vegne av Norsk Returkartong, i april rekordresultater til Miljødirektoratet – for 2021. Her ble henholdsvis 59,9 prosent og 68,4 prosent materialgjenvunnet. Til tross for gode resultater, har vi også her et stort potensialet i å få mer ut av restavfallet og inn i kretløpet.
Selv om vi i Grønt Punkt Norge gleder oss til en velfortjent ferie, så gleder vi oss også til høsten. Da skal vi – sammen med dere – fortsette det viktige arbeidet med å sørge for at emballasjen som settes på det norske markedet er egnet for gjenvinning, faktisk blir kildesortert, materialgjenvinnes og får muligheten til å bli til ny råvare. På den måten sørger vi i fellesskap for at ressursene våre blir brukt flere ganger.
Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.