Når du leverer drikkekartonger i kommunens retursystem, bidrar du til at kartongene blir gjenvunnet. Men hvor havner kartongene og hvordan får de nytt liv?
Er du en av de som skyller, bretter og stapper? Da gjør du en glimrende jobb! Grunnen til at vi motiverer til sortering av drikkekartonger, er miljøgevinsten som ligger i fibrene du sorterer. Fibrene i en drikkekartong er nemlig på sin aller første returreise og kan derfor gjenvinnes opptil syv ganger til.
Hva skjer med kartongene du sorterer hjemme? Hvor og hvordan fraktes de, og hva blir de til?
Årlig forbrukes det ca. 630 millioner drikkekartonger i Norge. Av disse kildesorteres i overkant av 60 prosent. Her er det ikke bare melke- eller juicekartonger det er snakk om, men også saus- og puddingkartonger.
Kartongene samles inn med papp og annet papir i kommunene. Det som blir sortert ut av drikkekartonger på sorteringsanleggene, fraktes deretter til Sverige. Drikkekartongene presses i baller og går til gjenvinning med tog eller med returtransport. Dette er last som ellers ville gått tomme. Grønt Punkt Norge krever den høyeste miljøstandarden på vogntogene vi benytter.
Den miljøbelastningen vi har når drikkekartonger fraktes til gjenvinning er meget liten i forhold til miljønytten. Når vi gjenvinner drikkekartonger bruker vi omlag ¼ av energien i forhold til å lage kartong fra nytt trevirke.
Drikkekartongene går til fabrikken Fiskeby Board AB som ligger i Norrköping. Fiskeby er de eneste i Skandinavia som produserer kartongemballasje fra 100 prosent resirkulert fiber.
Det kan markedskoordinator i Fiskeby, Elin Malke, fortelle oss.
- Prosessen starter i en 40 meter lang roterende trommel som skiller fibrene fra hverandre hvor:
Fiskeby produserer ny kartong som blant annet brukes til emballasje rundt pizza, ispinner, pasta, kaker og vaskemiddel.
Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.