Desember er en måned med økt forbruk og mye kos. Med små, enkle grep kan du ta vare på miljøet også i julehøytiden. Nordmenn handler stadig mer til jul, og med det øker også mengden avfall. Miljøbloggerne i Grønne Jenter og Grønt Punkt Norge oppfordrer nå alle til å holde på de gode miljøvanene også i julehøytiden
HOLD PÅ GODE VANER: Før du åpner gavene på julaften, er det lurt å ha poser klare for kildesortering av plastemballasje og gavepapir, og en stor pappeske klar for kartong. For Johanne Houge i Grønne Jenter er det en selvfølge å kildesortere også i julen. Foto: nyebilder.no
Desember er en måned med økt forbruk og mye kos. Med små, enkle grep kan du ta vare på miljøet også i julehøytiden.
Nordmenn handler stadig mer til jul, og med det øker også mengden avfall. Miljøbloggerne i Grønne Jenter og Grønt Punkt Norge oppfordrer nå alle til å holde på de gode miljøvanene også i julehøytiden.
– Før du åpner gavene på julaften, er det lurt å ha poser klare for kildesortering av plastemballasje og gavepapir, og en stor pappeske klar for kartong som det fort kan bli mye av, og som ikke bør gå i restavfallet. Da kan du kildesortere underveis mens dere pakker opp gavene. Mange kommuner gir ut julesekk for gavepapir og pakkebånd, men det betyr ikke at du skal kaste alt som fint kan resirkuleres der. Er du usikker på hva som skal sorteres hvor, finner du svar på sortere.no, sier Kari-Lill Ljøstad, kommunikasjonssjef i Grønt Punkt Norge.
Miljøbloggerne i Grønne Jenter forteller at de selv har en lang liste med miljøønsker til jul.
– Vi ønsker oss at flere i Oslo skal begynne å kildesortere! Vi vet at det kan være en høy terskel for mange, og spesielt for unge som ikke har vokst opp med en sorteringskultur hjemme. Vi håper at familien samles og hjelper hverandre å huske på hvor viktig dette er i høytiden, sier Andrea Varga Weme i Grønne Jenter.
Julekuler av lyspærer
Miljøbloggerne forteller at de selv kildesorterer alt som kan separeres og sorteres.
– Vi kildesorterer alt bortsett fra det vi selv ønsker å blåse nytt liv i, for eksempel ved å lage julekuler av gamle lyspærer eller blomsterpotter av hermetikkbokser. Det er viktig for oss å sortere fordi det blir mer og mer avfall som samfunnet ikke lenger kommer til å klare å håndtere bare om noen få tiår. Derfor må vi forandre måten vi behandler avfallet vårt på. I det siste har vi blitt inspirert av «zerowaste-bevegelsen» i USA, som går ut på å leve et helt avfallsløst liv. Å sortere gjør det mulig å bruke ressurser om igjen. Det er både miljøvennlig, viktig og økonomisk, påpeker Andrea.
Julematen er en viktig del av jula, også for Grønne Jenter.
– Alle jentene spiser ganske forskjellige ting til jul, men det er viktig for oss alle at julematen er like god for verden som for oss. Derfor ønsker vi oss alle bærekraftig, økologisk og lokalprodusert julemat – enten man spiser kjøtt eller vegetarisk, fortsetter Andrea.
Spis restemat
Det kan jo fort bli en overflod av matrester i jula, og Grønne Jenter oppfordrer til innovative måter å bruke restene på.
– Om det går så langt at du må kaste maten, er det fint å tenke på at en oslobuss kan gå en halv kilometer på bare en matavfallspose.
Nytt av gamle favoritter
Grønne Jenter innrømme at også de, som mange andre, setter pris på presanger til jul. Men hvorfor ikke slå sammen tanken på miljø med en god opplevelse med venner og familie?
– Det er så fint å kunne gi og dele i jula, og den tradisjonen vil vi gjerne ta vare på selv om vi er opptatt av å redusere forbruk. Vi ønsker oss presanger som ikke er materielle, som opplevelser med mennesker vi er glade i. Eller etiske og miljøvennlige forbruksvarer som ullgarn, såpe og mat. Noen av oss har også ønska seg hjelp til å reparere ting, som gamle stoler og sko og vesker. Å blåse liv i gamle favoritter er enda finere enn en ny presang, mener Andrea.
Hver eneste dag i desember legger Grønne Jenter ut tips til hva folk kan gjøre for å få en litt grønnere juletid, på gronnejenter.no.
Grønt Punkt og Grønne Jenters ønskeliste for en miljøvennlig jul:
1) Kildesorter avfallet også på julaften. Forbered for plastemballasje, kartong og restavfall før julegavene åpnes.
2) Ikke bruk kartong og gavepapir til å fyre i peisen. Det gir mye aske, mye lokal forurensning og lite varme.
3) Ikke kast maten, lag et skikkelig restemåltid.
4) Kjøp alternative julepresanger – tenk gjenbruk og miljøvennlig, etisk handel.
5) Skal du hjem eller til fjells til jul, tenk miljøvennlig transport. Finnes det noe vakrere enn å ta tog over fjellet vinterstid? Må alle kjøre hver sin bil?
6) Tenk alternativ og minst mulig innpakning. Benytt gamle aviser og bakepapir? Bruk hyssing som gavesnor eller klipp ut nisser fra melkekartongene som til-og-fra-lapper.
Av Maren Bleskestad, Pressenytt
Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.