I 2024 har 42 kommuner og IKS signert avtale om gjenvinningsstasjonsplast, det er en kraftig økning fra tidligere.
Fra 2028 får norske kommuner krav om å utsortere 50 og etter hvert 70 prosent av alt plastavfall som kan materialgjenvinnes. Allerede nå har økt utsorteringsfokus lokalt ført til at flere kommuner og IKS har inngått avtaler med Plastretur om «blandet plast fra gjenvinningsstasjoner», i tillegg til den tradisjonelle kommuneavtalen. Fra 2023 til 2024 har 21 flere kommuner signert denne avtalen.
Økningen skyldes nok i stor grad endringen i Avfallsforskriften fra 2023, hvor kommunene fikk krav om at også annen gjenvinnbar plast skal materialgjenvinnes.
– Samtidig har erfaringene fra kommunene som har hatt avtalen over tid, vært veldig gode, sier Kristian Nordby som er prosjektleder kommuner i Plastretur.
Siden oppstarten har blant annet Oslo REG, Hadeland og Ringerike Avfallsselskap og Sirkula sendt til sammen 20 500 tonn blandet plast til gjenvinning gjennom tilbudet til Plastretur. Tilbudet startet som et prøveprosjekt i 2013 og ble tilgjengelig for alle i 2019. Siden 2013 har totalt 37 000 tonn blitt sendt til materialgjenvinning.
Det er Stena Recycling i Sverige som mottar hovedandelen av den norske gjenvinningstasjonsplasten i 2024. I februar i år gjennomført Plastretur den første plukkanalysen ved anlegget.
Avtalen innebærer at kommunen kan tilby innsamling av blandet plast ved gjenvinningsstasjoner. Plastretur henter ferdig ballet vare og sender det til gjenvinning ved Stena Recycling i Bredaryd som har spesialisert seg på plast fra gjenvinningsstasjoner.
Godtgjørelse:
Ta kontakt for nærmere informasjon
Gjennom «gjenvinningsstasjonsavtalen» kan innsamlere sikre gjenvinning av andre plastprodukter som ikke er emballasje. Regningen på transport, gate-fee og materialgjenvinning er et spleiselag mellom innsamler og Plastretur.
– Vi kan bare ta økonomisk ansvar for emballasje, ettersom det bare er plastemballasje det er produsentansvar for. Å sørge for tilrettelegging og transport av annen plast for våre samarbeidsaktører er imidlertid en vinn-vinn-vinn-situasjon.
Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.