Totalt 27.226 tonn plast- og EPS-emballasje fra næringslivet har blitt materialgjenvunnet gjennom Plastretur-systemet i 2024.
I fjor ble 52.710 tonn plastemballasje fra næringslivet satt på markedet av Grønt Punkt Norge sine medlemmer. Av dette ble 27.375 tonn samlet inn og sendt til materialgjenvinning, og etter fratrekk av fukt og prosesstap endte gjenvinningsgraden på 39 prosent. Det betyr at totalt 20.464 tonn næringslivsplast ble gjenvunnet til ny resirkulert plast. Tallene for EPS står lenger ned i saken.
Innsamlings- og gjenvinningstallene for næringslivet har vært stabile de siste årene, men det var en økning i både innsamlet mengde og gjenvinningsgrad i 2023. Resultatene for 2024 gir en marginal nedgang.
Plastretur har avtale med i overkant av 80 innsamlere av næringslivsplast rundt om i hele landet, som mottar økonomisk støtte per tonn de sender til materialgjenvinning.
– Vi er fornøyde med at innsamlingen holder seg stabil, men skulle selvfølgelig ønsket oss en oppgang også i år, sier Are Magnus Adolfsen som har ansvar for næringsliv i Plastretur.
De siste årenes økning skyldes blant annet returselskapet sin satsing på «blandet plastemballasje til gjenvinning». Dette er plast som tidligere har gått til energiutnytting, men som Plastretur ønsker å materialgjenvinne. I 2024 utgjorde denne fraksjonen nærmere 8.000 tonn.
– Selv om vi er godt innenfor dagens myndighetskrav, må langt mer av plastemballasjen fra næringslivet samles inn for at vi skal nå framtidens krav, sier Adolfsen.
For å øke bevisstheten og fokuset på kildesortering av plast i næringslivet, arrangerer Plastretur og Norsk Gjenvinning blant annet «Plastcup» for bygg- og anleggsbransjen. En bransje hvor det er et stort potensial for å samle inn langt mer plast enn det som gjøres i dag.
– Skal vi nå de kommende kravene, må hele verdikjeden jobbe sammen. Vi er avhengige av at våre innsamlere stiller krav til sine kunder om å kildesortere mer, og så skal vi stille krav videre til våre medlemmer og gjenvinnere, sier Are Magnus Adolfsen.
For å rapportere realistiske gjenvinningstall er målepunktet «inn i ekstruder», etter at forurensninger, fukt og prosesstap er trukket fra. Fratrekkene beregnes på bakgrunn av boreprøver, plukkanalyser og rapporteringer fra gjenvinningsanlegg. I 2024 ble fratrekket på næringslivsplast beregnet til 20 prosent i gjennomsnitt.
– Plast fra næringslivet inneholder mindre forurensning enn husholdningsplast, derfor er også fratrekket for denne plastemballasjen lavere, sier kvalitetssjef Petter Aaby Vebenstad i Plastretur.
I den årlige rapporten til Miljødirektoratet som leveres 1. april, blir gjenvinningsgraden på næringslivsplast og husholdningsplast rapportert samlet. Den samlede gjenvinningsprosenten for Plastretur er 35 prosent i 2024, noe som er godt innenfor kravet på 30 prosent i Avfallsforskriften.
For i sikre at norsk plastemballasje blir forsvarlig håndtert og gjenvunnet, er sporbarhet et viktig arbeid i Plastretur. Det stilles derfor strenge krav overfor innsamlere når det gjelder godkjenning og rapportering av plast. Dette er også bakgrunnen til at Plastretur ikke godkjenner at tradere rapporterer på vegne av innsamlere.
– Så lenge vi er avhengig av utenlandsk industri for å gjenvinne plasten vår, har vi et ekstra stort ansvar for å sikre at plastavfallet vi sender fra oss ikke havner på avveie. Derfor har vi strenge regler knyttet til hvem som kan rapportere, hvordan rapporteringen skal se ut og hvilke land vi tillater materialgjenvinning i, sier Aaby Vebenstad.
– Hovedandelen ble gjenvunnet ved Norfolier i Norge, som produserer avfallssekker og regranulat. I tillegg har Baltikum mye gjenvinningsindustri, sier kvalitetssjefen.
2024 er første året Plastretur kun tillot gjenvinning i Europa. Landsoversikten viser likevel at noen små mengder ble sendt til en gjenvinner i Vietnam. Det skyldes at enkelte aktører ikke fikk med seg de nye kravene i tide.
Gjenvinningstallene for EPS (isopor) fortsetter å gå opp. Allerede i fjor skrøt returselskapet av økningen og i 2024 har de klart å gjenvinne ti prosentpoeng mer enn i 2023. Gjenvinningsgraden er i år 98 prosent. Hovedårsaken til oppgangen er at Plastretur tar ansvar for langt mer EPS-emballasje, enn det deres medlemmer setter på markedet. Det er også et mye mindre fratrekk i gjenvinningsprosessen til EPS, sammenlignet med annen plastemballasje.
I 2024 ble 6.893 tonn EPS satt på markedet av medlemmene, mens 7.661 tonn ble samlet inn og sendt til gjenvinning.
Meld deg på vårt nyhetsbrev for små og store oppdateringer.