En guide som hjelper deg å utforme emballasje for å forhindre forsøpling.
Hvordan kan emballasjedesign forhindre forsøpling?
Emballasje til produkter som brukes på farta har høy risiko for å havne på avveie. Denne guiden gir deg veiledning og forslag til designgrep som reduserer risikoen for at hele, eller deler av emballasjen ender opp som forsøpling.
Designguiden «Design mot forsøpling» er utviklet av Grønt Punkt Norge, Mepex og Hold Norge Rent, og er finansiert av Handelens Miljøfond. Dette er et praktisk verktøy for emballasjedesignere som består av en plakat og en nettside. Plakaten er en kortversjon av designguiden, og kan lastes ned og printes ut. På nettsiden finner du mer informasjon om de 7 designgrepene på plakaten.
Målet er at flere designer emballasje som ikke havner på avveie.
Alle materialer på avveie i naturen er ressurser på avveie fra sirkulærøkonomien.
Å designe mot forsøpling er derfor et viktig tiltak for sikre at emballasjen går inn i et sirkulært kretsløp og kan bli til nye råvarer. Vi oppnår ikke en sirkulær økonomi hvis den lekker, og produkter og emballasje ender opp i naturen og havet. Plast brytes ikke ned i naturen, men løser seg opp i stadig mindre biter. Småbiter og deler som løsner kan dessuten lett bli mat for fugler og dyr. Det må vi unngå.
Ryddeaksjoner viser at emballasje står for rundt en fjerdedel av forsøplingen i Norge. Av dette er mest emballasje til mat og drikke frivillige finner når de plukker.
God emballasjedesign kan bidra til å redusere forsøpling fra forbrukerrelaterte produkter. Designguiden tar for seg 7 grep for å designe mot forsøpling.