EPS er enkelt å kildesortere, og på grunn av sitt store volum og lave vekt er det en stor fordel å sortere det ut av restavfallet og dermed redusere kostnadene.
EPS kjennetegnes ved at den er hvit, formstøpt og tørr å ta på. I tillegg knekker den lett om man vrir den.
Sett opp nok avfallsbeholdere for EPS der varene pakkes ut.
Merk avfallsbeholderne tydelig med EPS-merket.
Avfallsbeholderne bør ha sekker på 400 til 800 liter på grunn av volumet.
Sørg for at emballasjen er helt tom før den sorteres
Avfallsguiden kan hjelpe deg med å oppnå lavere miljøbelastning og reduserte kostnader.
Alle innsamlere med Plastretur-avtale for denne fraksjonen, skal ta i mot EPS-emballasje gratis, når den leveres ferdig sortert. EPS er en krevende fraksjon å håndtere og samle inn.
Det er alltid en fordel å komprimere EPS før transport. Et vogntog med EPS veier rundt 1,5 tonn når den er ukomprimert og rundt 18 til 20 tonn når den er komprimert. Emballasjen bør derfor komprimeres før den sendes til materialgjenvinning. Plastretur-avtalen innebærer at innsamler får økonomisk støtte per tonn EPS som leveres til materialgjenvinning.
Sekkestativ: For kunder med lite EPS.
Container: For kunder med mye EPS.
Komprimator: Bør vurderes for kunder med ekstra store mengder.
Hentefrekvens tilpasses hvor mye som kildesorteres.
EPS egner seg godt til materialgjenvinning, og har god etterspørsel i markedet. Når emballasjen er samlet inn, sortert og komprimert, sendes den til materialgjenvinning.
Gjenvunnet EPS blir brukt til produksjon av blant annet kabelplater, plastprofiler, deksler, skosåler, kleshengere, plantebrett, eller innholdet av saccosekker.
Alle returselskapene i Grønt Punkt Norge-systemet er opptatt av sporbarhet. Derfor stilles det strenge krav til alle emballasjestrømmene som går gjennom våre systemer.
For næringslivsplast innebærer dette at det er krav til rapporteringen fra innsamler, slik at vi har full kontroll på hvor plastemballasjen materialgjenvinnes. Det stilles også krav til godkjenning av gjenvinnere for å unngå useriøse aktører.
I henhold til Avfallsforskriften kap.7
Mengden emballasje medlemmer i Grønt Punkt Norge bringer ut på det norske markedet.
Målepunkt før 2020
23.302 tonn
Det som ikke er sortert til materialgjenvinning er i all hovedsak emballasje som ikke er kildesortert.
Fukt og prosesstap
Det blir trukket fra fukt, forurensing og prosesstap etter at plasten har vært gjennom flere prosesser på gjenvinningsanlegget. Fratrekkene beregnes på bakgrunn av boreprøver, plukkanalyser og rapporter fra anleggene.
Målepunkt fra 2020
19.232 tonn
Andelen som er rapportert materialgjenvunnet av mengden emballasje satt på markedet av våre medlemmer.