Emballasje fra næringslivet er ofte ensartet, ren og av god kvalitet. Derfor er det viktig å sørge for at bedriften det hentes avfall fra, har gode kildesorteringsløsninger. Det sikrer høy grad av materialgjenvinning av den innsamlede emballasjen.
Det er private innsamlere som sørger for både innsamling og gjenvinning av emballasje fra næringslivet. De inngår avtale med returselskapene i Grønt Punkt Norge-systemet for å sikre finansiering av retursystemet.
For innsamlere med Plastretur-avtale er det frist 15. hver måned for å rapportere inn plastmengder og sende faktura.
Det er returselskapet Plastretur som har ansvar for gjenvinning av plastemballasje i Grønt Punkt Norge-systemet. De har avtale med rundt 100 innsamlere som er forpliktet til å ta imot ferdig sortert plastemballasje gratis. Det er innsamlerne som har ansvar for eventuell bearbeiding og sortering før emballasjen sendes til materialgjenvinning. Plastretur har ansvar for å rapportere materialgjenvinningsgrad og sporbarhet til miljømyndighetene.
Plastretur gjennomfører kvalitetsrevisjoner hos innsamlere for å sikre at næringsavtalen overholdes, og for å kontrollere at rapporteringen er riktig. Under revisjonene vurderes det om det er grunnlag for avvik, anmerkninger eller forbedringsforslag.
Selv om det er hver enkelt innsamler som skal sørge for nedstrømsløsninger for plastemballasjen de samler inn, så bistår Plastretur med veiledning rundt avsetningskanaler.
Har du spørsmål? Ta kontakt med oss
Det er returselskapet Treretur som har ansvar for treemballasje i Grønt Punkt Norge-systemet. De ble etablert i 2021. Da var det allerede et veletablert system for innsamling og mottak av trevirke hos norske kommuner og private innsamlere. Treemballasje skal derfor fortsatt samles inn sammen med øvrig trevirke. Treretur har ansvar for å rapportere tall på ombruk og reparasjon, materialgjenvinningsgrad og sporbarhet til miljømyndighetene.
Tomt & Tørt er en returordning for bedrifter med tom og tørr emballasje, brukt til maling, lakk, lim, sparkel eller trykkfarge, og gjelder både plast- og metallspann.
Det er returselskapet Norsk Resy som har ansvar for brun papiremballasje i Grønt Punkt Norge-systemet. De har avtale med innsamlere i hele landet, som sørger for innsamling og eventuell bearbeiding før emballasjen sendes til materialgjenvinning. Norsk Resy har ansvar for å rapportere materialgjenvinningsgrad og sporbarhet til miljømyndighetene.
For å sikre sporbarhet må all plast som sendes til materialgjenvinning merkes.
Informasjon om tema og lenke til påmelding kommer.
Alle årets samlinger blir avholdt på Sjølyst, du kan også melde deg på digitalt.
Påmelding kommer snart!