GPN sender varsel per e-post når skjema for rapportering ligger klart for utfylling. Medlemsbedriften rapporterer sitt faktiske forbruk av emballasje. De vanligste emballasjeslagene rapporteres på egenrapporteringsskjema. Unntatt er avgiftsbelagt drikkevareemballasje som rapporteres på eget skjema for drikkevare. Rapportering skjer på Min Side med mindre annet er avtalt.
Rapporteringsperioden er enten to måneder eller et år, og fastsettes basert på medlemmets størrelse og emballasjebruk. Rapportering gjøres etterskuddsvis ved at rapporteringsskjema sendes til medlemmene umiddelbart etter hver rapportperiode.
Frist for rapportering er den 22. i måneden etter rapportperiodens utløp. Rapporteringen for januar og februar har følgelig frist 22. mars. De ulike måtene å rapportere på er beskrevet nedenfor.
NB! Landbruksfolie har avvikende rapporteringsrutiner
Ta kontakt med oss om dette.
Medlemmer med minst én emballasjemengde større enn det som er listet nedenfor, er pliktige til å rapportere annen hver måned.
Rapporteringsperioden er to måneder, og skjema lages etterskuddsvis. Emballasjebruk i januar og februar (1. termin) rapporteres på skjema som lages 1. mars med frist 22. mars.
Tomånedersperioder benevnes terminer fordi begrepet er kjent fra innmelding av merverdiavgiften.
Tilbys mindre medlemmer med emballasjemengder mindre enn:
Rapportperioden er et kalenderår. Dermed lages rapporteringsskjema 1. januar og frist for rapportering er 22. januar. Medlemmer som produserer eller importerer tomemballasje eller avgiftsbelagt drikkevareemballasje, må rapportere sine emballasjemengder hvert år.
Medlemmer med emballasjebruk tilsvarende inntil 5.000 kroner per år betaler 3.000 kroner per år uten å rapportere emballasjemengder.
Bedrifter med vareimport kan etter avtale med Grønt Punkt få beregnet og rapportert emballasjemengdene knyttet til importerte varer automatisk.
Grønt Punkt mottar månedlig importdata fra Tolldirektoratet for alle medlemmer. Bedriften samtykker i at data om sine innrapporterte særavgifter, samt import- og eksportdata, utleveres til GPN, ved signering av medlemskapsavtale. GPN gis anledning til å hente data fra og med hele foregående kalenderår til og med måneden avtalen signeres. Deretter overføres import- og eksportdata til GPN og ev. returselskaper bedriften er medlem i.
Import- og eksportdata omfatter opplysninger om:
Samtykket omfatter også oversikt over avsender og opprinnelsesland ved import, for eksport vil det være mottaker og bestemmelsesland.
Rapporteringen omfatter ikke:
Emballasjeberegning basert på importdata oppdateres kontinuerlig. Det vil til enhver tid være gjeldene importdata modell som gjelder.
Medlemsbedriftene velger selv hvilken metode som best beregner deres emballasjemengder. Det er viktig at metoden som velges gir et riktig resultat.
Bedriftens revisor skal kunne godkjenne metoden, kontrollere at beregningen er riktig utført og at innsendte rapporteringer er korrekte.
Grønt Punkt Norge kan kreve emballasjeforbruket bedriften har rapportert, bekreftes av bedriftens eksterne revisor.
Alle bedrifter som signerer medlemsavtalen er bundet av medlemsbetingelsene. Dersom rapportering ikke skjer i henhold til gjeldende regler, vil Grønt Punkt Norge foreta en skjønnsmessig beregning av medlemsbedriftens emballasjemengder, basert på bedriftens virksomhet, omsetning og eventuell tidligere rapportering. I tillegg gjennomfører Grønt Punkt Norge hvert år vederlagskontroll hos utvalgte medlemmer (se pkt. om Vederlagskontroll).
For å kontrollere at bedrifter som har inngått medlemskapsavtale følger opp forpliktelsene i avtalen, kan GPN kreve revisorgjennomgang vedrørende bedriftens praktisering av avtalen.
GPN kan på stikkprøvebasis forlange revisorbekreftede oppgaver fra medlemsbedriftene. I tillegg kan GPN selv eller med egen revisor foreta stikkprøver hos medlemsbedriftene vedrørende emballasjevolumet i medlemsperioden innenfor de tre siste år.
Også leverandørlister i forbindelse med kontrollmedlemskap kan kontrolleres.
Kontrollmedlemskap i GPN innebærer at medlemmet kontrollerer og følger opp at alle dets norske vareleverandører er medlemmer i GPN eller tilsvarende ordning. Dette medlemskapet er innført for å sikre at virksomhetene som etter reglene skal rapportere den vederlagspliktige emballasjen, betaler til næringslivets innsamlings- og gjenvinningsordninger. Ved å stille krav bidrar kontrollmedlemmet til å redusere antall gratispassasjerer. Med kontrollmedlemskapet følger forpliktelser.
Kontrollmedlemmet stiller krav om medlemskap til norske vareleverandører som ikke er medlem i GPN eller tilsvarende ordning.
Liste over bedriftens norske vareleverandører, med organisasjonsnummer, leveres ved innmelding. Senere kan kontrollmedlemmet selv redigere listen, fjerne de som ikke er aktuelle og legge til de som kommer til.
GPN kontrollerer leverandørlisten mot GPNs medlemsregister, og gir tilbakemelding om hvilke leverandører som er/ikke er medlem av ordningene.
Medlemskapet fornyes automatisk i januar hvert år hvis medlemsforpliktelsene er overholdt, som at man er a jour med innlevering av leverandørliste og andre krav som er hjemlet i avtalen.
På Min Side finner kontrollmedlemmene alltid oppdatert liste over hvilke norske vareleverandører som ikke er medlem.
For å sikre enkel oppfølging av egne leverandører, kan krav om medlemskap i GPN tas inn i anbudsdokumenter.
Eksempel:
Av miljøhensyn skal norsk leverandør (produsent eller importør) som benytter emballasje, senest ved kontraktsinngåelse fremlegge dokumentasjon (medlemsbevis) på medlemskap i Grønt Punkt Norge (GPN) eller annen returordning hvis tilknyttede virksomheter lovlig kan bruke fellesmerket Grønt Punkt®. Leverandøren kan alternativt selv dokumentere at den er tilknyttet returordning som fullt ut ivaretar de miljøkrav som stilles til GPN.
Leverandøren avklarer med GPN hva slags medlemskap den skal ha.
Telefon: 22 12 15 00 E-post: medlem@grontpunkt.no
Dersom forpliktelsene i henhold til nærværende avtale misligholdes vil avtaleparten motta skriftlig varsel om oppsigelse av medlemskapet.
Dersom forholdet ikke rettes opp innen fristen i varselet, kan den annen part si opp avtalen med øyeblikkelig virkning.