En guide som hjelper deg å forstå de viktigste elementene i det nye EU-regelverket for emballasje, resirkulering og emballasjeavfall i EU og EØS.
Denne guiden gir deg en kort oversikt over viktige endringer som kommer med den nye emballasjeforordningen. Vi også samlet ofte stilte spørsmål og svar her.
I november 2022 la Europakommisjonen fram sitt forslag til ny emballasjeforordning «Packaging and Packaging Waste Regulation» (PPWR). Forslaget har blitt karakterisert som ambisiøst og har skapt store reaksjoner i bransjen. Siden 2022 har forslaget blitt justert og noe nedtonet gjennom forhandlinger i og mellom Kommisjonen, Parlamentet og Ministerrådet. Det er likevel et omfattende regelverk som de tre partene nådde en foreløpig enighet om den 24. april 2024.
Selv om det er enighet om forordningen, er det fortsatt noen formelle prosesser som gjenstår og som igangsettes høsten 2024. Det innebærer at vi må ta forbehold om at det kan gjøres enkelte justeringer før ikrafttredelse ved slutten av 2024. Sannsynligheten for større endringer er imidlertid liten.
Et av hovedmålene med forordningen er å håndtere økningen i emballasjeavfall som genereres i EU (og EØS). Det produseres og brukes fortsatt mye ikke-gjenvinnbar emballasje, samtidig som mye gjenvinnbar emballasje ikke resirkuleres. Det er imidlertid store variasjoner blant landene i EU/EØS. En harmonisering av regelverk og forvaltning skal styrke det indre markedet og den sirkulære økonomien. Målet er renere materialstrømmer, grønne jobber, bedre gjenvinning av emballasje og felles gjenvinningsmål for å fremme en mer bærekraftig økonomi.
Her kan du lese hele det foreløpige lovverket
Nettsidene gir et kortfattet sammendrag av de viktigste elementene i den nye emballasjeforordningen (PPWR). En endelig versjon av regelverket vil trolig ikke offentliggjøres av EU før til høsten. For å gi våre medlemmer anledning til å sette seg inn i hva som kommer, kan dere lese den foreløpige versjon av regelverket på våre nettsider. Vi venter kun marginale endringer i teksten før endelig godkjenning. Denne guiden er basert på dette dokumentet. Se foreløpig versjon av forordningen her!
Hver enkelt virksomhet har selv ansvar for å sette seg inn i bestemmelsene og hvilke unntak som er gjeldende. Merk at dette etter hvert skal oversettes til norsk og at det skal gjennomføres høring før det tas inn i norsk regelverk.
Denne guiden vil oppdateres jevnlig, om det skulle gjøres endringer i forordningen.