Emballasjeforordningen innfører nye regler for HORECA-sektoren. Forbrukere vil kunne bruke egne kopper og beholdere for varme og kalde drikker og ferdiglaget mat.
Dette skal være godt opplyst og uten ekstra kostnad.
Utsalgssteder oppfordres også til å tilby ombrukbar emballasje.
Bestemmelsene rundt take away omtales i artikkel 28, 32 og 33 i forordningen.
De nye reglene for ombruk og påfyll gjelder hovedsakelig innenfor HORECA-sektoren, som omfatter virksomheter innen hotell, restaurant, kafe, kantine, catering og storkjøkken.
Påfyll i HORECA
For varm og kald drikke som fylles ved salg skal forbruker kunne bruke egen kopp.
For ferdiglaget mat for umiddelbart konsum skal forbruker kunne bruke egen beholder til å ha maten i.
Det skal være tydelig informasjon om disse tilbudene og skal ikke koste mer enn engangsemballasje.
Påfyll i og utenfor HORECA
Fra 2030 skal sluttdistributører med mer enn 400 kvm salgsområde tilstrebe å dedikere 10 % av salgsområdet til påfyllstasjoner for mat og drikke.
Ombruk i HORECA
For varm og kald drikke som fylles ved salg skal utsalgssted tilby forbruker ombrukbar emballasje.
Aktørene innen denne sektoren skal strebe mot å tilby 10 % av alle produkter i ombrukbar emballasje innen 2030
5
På sikt skal mer engangsemballasje erstattes med ombrukbar emballasje.