Fleksibel emballasje

Innpakning og omslag til mat. 

Fleksibel Emballasje

Hva er fleksibel emballasje? 

Denne kategorien omfatter emballasje laget av fleksibelt materiale - helt eller delvis av plast - som inneholder matvarer, som faller inn under samtlige av de tre følgende kriteriene: 

  1. Laget av fleksibelt materiale.
  2. Inneholder mat beregnet for umiddelbar konsum.
  3. Skal konsumeres uten ytterligere tilberedelse.

Størrelser

Direktivet refererer ikke til volum- eller størrelsesbegrensning for denne typen emballasje. Veilederen antyder likevel at det er hensiktsmessig å bruke samme tilnærming som for drikkevarebeholder (tre liter).

Porsjoner

Direktivet presiserer at fleksibel emballasje også omfatter pakninger med flere porsjoner, flerpakninger og multipacks. Disse er omfattet uavhengig av om porsjonene eller enhetene som de fleksible flerpakningene inneholder selv er pakket inn eller ikke.

Laget av fleksibelt materiale

(Helt eller delvis av plast)

  • Fleksibel emballasje hvor formen enkelt endres, f.eks. når emballasjen fylles eller matvaren fjernes. Motsatt av beholdere hvor formen forblir uendret når matvaren tilsettes eller fjernes.

  • Utformingen av emballasjen indikerer at næringsmiddelet er ment for umiddelbart konsum etter innkjøp. F.eks. at emballasjen enkelt kan åpnes ved å rive, kutte, vri eller dra den fra hverandre.

Umiddelbart konsum fra emballasjen - uten tilberedning

  • Næringsmiddelet er egnet for umiddelbart konsum. F.eks. søtsaker, nøtter, sjokoladeplater, cherrytomater, chips o.l.

  • Formen på emballasjen tillater konsum direkte fra innpakningen.

  • Emballasjen inkluderer gafler, kniver, skjeer, pinner og/eller sauser. Emballasjen kan være omfattet selv om dette ikke medfølger.

  • Mat som skal konsumeres uten ytterligere tilberedning (oppvarming, koking, frysing, tilsetting av varmt eller kaldt vann eller andre flytende væsker, tilsetting av sauser/krydder som ikke allerede følger med o.l). F.eks. er frokostblandinger, nudler og turmat ikke omfattet.

  • Vasking, skrelling eller kutting anses ikke som tilberedning (kan gjøres på farten), og blir derfor omfattet. 

Tabell 2. Eksempler på fleksibel matemballasje i plast laget for engangsbruk. Se EUs-veileder (table 4-3) for opprinnelig tekst. 

Type fleksibel emballasje

Plast

Engangsbruk

Umiddelbar konsum

Rett fra beholder

Spises uten ytterligere tilberedning

Regulert av SUP?

Emballasje eller innpakning som inneholder mat for umiddelbart konsum (f.eks. kjeks, nøtter, chips, popcorn, søtsaker, sjokoladeplater/barer, bakevarer, frosne varer) solgt som én enkelt enhet

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Inkludert

Emballasje eller innpakning som inneholder mat for umiddelbart konsum fra pakning eller innpakningen uten ytterligere tilberedning (f.eks. chips, søtsaker, sjokoladeplater, bakevarer, frosne varer) solgt i én eller flere enheter (dvs. i en flerpakningsbeholder)

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Inkludert

Pakning som inneholder flere porsjoner med mat for umiddelbart konsum fra pakningen og som ikke er individuelt innpakket (f.eks. bakevarer, kjeks, søtsaker, tyggegummi, chips)

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Inkludert

Smørbrød- eller sandwichinnpakning

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Inkludert

Pakninger som inneholder saus/krydder

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Inkludert

Pakninger som inneholder tørr frokostblanding

Ja

Ja

Ja

Ja

Nei

Ekskludert

Pakninger som inneholder fersk/tørket mat som krever ytterligere tilberedning (f.eks. helt salathode, tørr pasta og tørre linser)

Ja

Ja

Ja

Ja

Nei

Ekskludert

Pakninger med kuttede salatblader som ikke krever ytterligere tilberedning før umiddelbart konsum

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Inkludert