Å utvinne olje og produsere plastemballasje gir høye CO2 utslipp, derfor må vi sørge for at plasten vi bruker kan brukes igjen. Men plast er også et materiale som det er krevende å gjenvinne, derfor er det ekstra viktig å være bevisst på dine emballasjevalg i hele designprosessen.
Verdens oljebeholdning er ikke utømmelig, og miljøfotavtrykket til produksjon av jomfruelig plast er så høyt at det er helt nødvendig å kutte all bruk av unødvendig plast.
Et gram her og ett gram der blir fort til mange tonn, og all reduksjon av unødvendig plast er viktig. Flere av de vanlige plasttypene som PP og PE, er nå også tilgjengelig fra biobaserte kilder. Undersøk derfor muligheten for å bruke biobasert råstoff, men bruk bare gjenvinnbar biobasert plast. Unngå bruk av bionedbrytbar plast for å emballere varer. Forbruker ser ikke forskjell og ender den i plastgjenvinningen vil den utgjøre en forurensning. I Norge er den heller ikke ønsket inn i bioavfallet fra forbruker.
For hver kilo plast som resirkuleres og brukes i ny emballasje, sparer vi to kilo olje. Å velge resirkulert plast framfor jomfruelig vil derfor redusere miljøfotavtrykket ditt og bidra til økt etterspørsel, som er en forutsetning for at kretsløpet skal gå rundt. Her er noen viktige huskeregler før du velger resirkulert:
Mange forbrukere synes det er vanskelig å vite om emballasjen kan resirkuleres eller ikke, og hva den skal kildesorteres som.
Ved å merke emballasjen med riktig sorteringsmerke hjelper du forbruker og motiverer til å kildesortere.
Hvordan emballasjen er utformet har stor betydning for hvordan den pakkes, lagres og transporteres.
Ved å utforme emballasjen på en plasseffektiv måte, kan vi spare miljøet for flere trailere på veien. Lettere, mindre og arealeffektiv emballasje har mye å si for hele verdikjeden.