Hvordan emballasjen samles inn kan variere fra kommune til kommune. Det er kommunen eller det interkommunale selskapet (IKS) som har ansvaret for innsamlingen og dermed bestemmer system for kildesortering. De inngår avtale med returselskapene i Grønt Punkt Norge-systemet, som sørger for gjenvinningen.
Kommuner og IKS som har avtale med Plastretur eller Norsk Returkartong, bestiller selv henting av emballasjen.
Det er returselskapet Plastretur som har ansvar for gjenvinning av plastemballasje i Grønt Punkt Norge-systemet. De har i dag avtale med rundt 100 kommuner og IKS i hele landet, som samler inn husholdningsplast fra sine innbyggere. Plastretur henter plasten hos kommunen og frakter den til finsortering og materialgjenvinning. Returselskapet har også ansvar for å rapportere materialgjenvinningsgrad og sporbarhet til miljømyndighetene.
Plastretur gjennomfører jevnlig kvalitetsrevisjoner hos kommuner og IKS. Da gjennomføres det plukkanalyser blant annet for å se på forurensingsgrad. Under revisjonene vurderes det om det er grunnlag for avvik, anmerkninger eller forbedringsforslag.
Plastretur sender innsamlet norsk husholdningsplast til finsortering i Tyskland. Her blir plasten sortert etter kvalitet, før den gjenvinnbare plasten blir sendt videre til materialgjenvinning.
Forurensinger som matrester og annet avfall blir fjernet og dette blir sendt til forbrenning sammen med ikke gjenvinnbar plast.
Det er returselskapet Norsk Returkartong som har ansvar for gjenvinningen av drikke- og emballasjekartong i Grønt Punkt Norge-systemet. De har i dag avtale med sorteringsanlegg, kommuner og IKS, som sikrer at kartong som legges i papp- og papirinnsamlingen er med i den landsdekkende returordningen. Returselskapet har også ansvar for å rapportere materialgjenvinningsgrad og sporbarhet til miljømyndighetene.
Det er returselskapet Norsk Metallgjenvinning om har ansvar for gjenvinningen av metallemballasje i Grønt Punkt Norge-systemet. De har i dag avtale med kommuner og IKS i hele landet, som samler inn metallemballasje fra sine innbyggere. Returselskapet har også ansvar for å rapportere materialgjenvinningsgrad og sporbarhet til miljømyndighetene.
Sirkel Glass er godkjent returselskap for glassemballasje i Norge. Selskapet tar imot glassemballasje fra hele Norge til gjenvinningsanlegget i Fredrikstad. 100 % av innsamlet glassemballasje blir materialgjenvunnet.
Grønt Punkt Norge sørger for administrasjon av medlemskap og innkreving av vederlag på vegne av Sirkel Glass.
Informasjon om tema og lenke til påmelding kommer.
Alle årets samlinger blir avholdt på Sjølyst, du kan også melde deg på digitalt.
Påmelding kommer snart!