Det er returselskapet Norsk Returkartong som har ansvar for innsamling og gjenvinning av emballasjekartong i Grønt Punkt Norge-systemet.
Emballasjekartong gjenvinnes sammen med papp og papir og blir til nye kartonger eller til andre papp- og papirprodukter. En femtedel av emballasjekartongen gjenvinnes i Norge, mens resten gjenvinnes i Skandinavia og Europa, hovedsakelig Nederland.
Emballasjekartongen samles inn sammen med papp og papir.
Før kartongen sendes til papirfabrikken blir hele papp- og papirblandingen ofte sendt til et mekanisk sorteringsanlegg. Her blir det sortert i forskjellige kvaliteter som avispapir, papp og kartong og drikkekartong. Men det kan også sendes usortert til papirfabrikken.
På papirfabrikken blir kartongen kvernet.
Blandingen tromles sammen med vann i en maskin som kalles pulper. Her løsner eventuelle plastbelegg, farge og trykk fra fibrene.
Massen siles for å fjerne urenheter.
Nå er det en fibersuppe som går videre inn i papirmaskinen. Her dampes kartongen og presses i flere trinn for å få ut alt vannet.
De brukte kartongene ender til slutt som store ruller gjenvunnet papp eller papir og går videre og brukes i produksjon av resirkulert bølgepapp, kartong eller andre papirprodukter
På papirfabrikkene blir emballasjekartongen til ny kartong eller papir som brukes i produksjon av blant annet ny emballasjekartong eller bølgepapp. Det resirkulerte papiret kan også brukes til å lage avispapir. Når du kildesorterer cornflakesesken eller avokadobegeret ditt kan det bli til ny emballasje. Hvordan? Her kan du se kartongemballasjens kretsløp, og hva som skjer med kartongen du sorterer.
Ved å kildesortere emballasjekartong, sørger vi for at papirfibrene kan brukes flere ganger. På den måten går emballasjen inn i et kretsløp som går rundt og rundt. I dag bruker vi naturressursene våre fortere enn vi klarer å produsere nye. Kildesortering er et enkelt bidrag for å sørge for at vi bruker ressursene våre om igjen og blir mer sirkulære.
Gjenvinning av kartong bruker om lag 1/4 av energien fremfor å produsere fra nytt trevirke.
Kartong er en fornybar ressurs.
Fibrene i kartongen kan brukes flere ganger.
Ved å gjenvinne 100 pizzaesker sparer vi like mye energi som det tar å kjøre en tørketrommel i 12 timer!
Vi sparer trær, vann og klimautslipp når vi resirkulerer emballasjekartongen.
For hvert tonn papir som materialgjenvinnes sparer vi 18 trær.
(Tallene for 2023 rapporteres i april 2024)
I henhold til Avfallsforskriften kap.7
Mengden emballasje medlemmer i Grønt Punkt Norge – og returselskapet Norsk Returkartong– bringer ut på det norske markedet.
Målepunkt før 2020
36.530 tonn
Det som ikke er sortert til materialgjenvinning er i all hovedsak emballasje som ikke er kildesortert, men kastet i restavfallet.
Fukt og prosesstap
Det blir trukket fra fukt, forurensing og annet prosesstap.
Målepunkt fra 2020
35.434 tonn
Andelen som er rapportert materialgjenvunnet av mengden emballasje satt på markedet av våre medlemmer.