
Difi stiller emballasjekrav ved offentlige anskaffelser
I den oppdaterte kriterieveiviseren for mat og - drikkeanskaffelser, har Direktoratet for forvaltning og ikt (Difi) stilt konkrete krav knyttet til emballasje.
I mars lanserte Difi en ny kriterieveiviser, som skal hjelpe kommuner og andre offentlige instanser til å sette krav og kriterier innenfor miljø og sosialt ansvar ved innkjøp av mat og drikke.
I veiviseren er det tre kontraktsvilkår knyttet til emballasje.
- Leverandøren skal ta produsentansvar ved å være medlem i et godkjent returselskap gjennom hele kontraktsperioden. Dette er for å sikre at de deltar og betaler for dagens returordning av emballasje.
- Innkjøper skal stille krav til at emballasje som er i kontakt med mat skal kunne materialgjenvinnes slik at den kan gå tilbake i kretsløpet. Veiviseren åpner samtidig for at noe matemballasje ikke kan materialgjenvinnes, men det skal da forklares hvorfor. Det skal også følge med informasjon om merking så det er lett å kildesortere riktig.
- Leveringsemballasje i ombrukssystem likestilles med leveringsemballasje som kan materialgjenvinnes, forutsatt at leverandøren sørger for at emballasjen faktisk blir gjenvunnet.
Se hele kriterieveiviseren her.
Alle må bidra
– Vi er veldig glad for at denne veiviseren nå er lansert. Det gjør det vanskeligere for produsenter å ikke ta miljøansvar for emballasjen sin, sier administrerende direktør Jaana Røine i Grønt Punkt Norge.
Hvis Norge skal nå EU-målene om at 65 prosent av emballasjeavfallet skal materialgjenvinnes i 2025, er vi avhengige av at det offentlige Norge stiller krav som fører til økt kildesortering og materialgjenvinning.
– Disse kravene vil utestenge aktører som ikke tar det miljøansvaret som de er forpliktet til gjennom avfallsforskriften, sier Røine.
Veldig mange norske kommuner og offentlige instanser er kontrollmedlemmer i Grønt Punkt Norge, og mange har allerede bidratt til å forhindre gratispassasjerer i retursystemet. Med den nye veiviseren blir det enda enklere å stille emballasjekrav til leverandører i offentlige anbud.
Matsvinn
En viktig bakgrunn for lanseringen av den nye kriterieveiseren er utfordringene knyttet til matsvinn. FN har satt bærekraftsmål om global reduksjon av matsvinn med 50 prosent innen 2030, og dersom vi skal nå dette målet må alle bidra.
– Vi har prioritert områder som kan få stor effekt for miljøet i det nye kriteriesettet for mat og drikke. Nå gjelder det at oppdragsgiverne tar kravene i bruker når de skal anskaffe mat, sier avdelingsdirektør Dag Strømsnes i Difi.
I tillegg til matsvinn og emballasje tar veiviseren også for seg kriterier og krav knyttet til tropisk avskoging, utvalg av matvarer i sortiment og bestillingsløsninger.
– Det er frivillig for statlige og kommunale virksomheter om de vil ta kravene og kriteriene i bruk, men vi vet at dette er veldig etterspurt blant innkjøpere, sier Strømsnes.
Kriterieveiviseren
- Inneholder forslag til formuleringer av krav og kriterier for miljø og sosialt ansvar, og hvordan kravene kan dokumenteres.
- Kravene og kriteriene kan lastes ned og tilpasses det enkelte innkjøp.
- Det er lansert et nytt kriteriesett for anskaffelse av mat- og drikkeprodukter og måltidstjenester.
- De nye kriteriesettene er utarbeidet av en ekspertgruppe på 12 personer